Horeca Herstelfonds


Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel heeft een verzoek aan college en raad gedaan om een 'Horeca Herstelfonds' in te stellen voor de horeca zodat zij voldoende liquide middelen houden om aan betalingen te kunnen blijven voldoen.

Volgens een brief van Horeca Texel aan raad en college kampen de meeste horeca-ondernemers op het eiland als gevolg van de coronamaatregelen met grote cashflowproblemen, hebben ze weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De vroege sluitingstijden doen de horeca geen goed en de invoering van het coronatoegangsbewijs heeft volgens Horeca Texel geleid tot minder gasten en een dalende omzet. Het idee van een Horeca Herstelfonds is dat de horeca initiatieven die de verdiencapaciteit verbeteren kunnen bekostigen. “Voorbeelden zijn het bekostigen van tijdelijke overkappingen en het initiëren van koop-lokaal-systemen.” 

Raad en college hebben het verzoek gekregen of ze bereid zijn het beoogde fonds in te stellen en in overleg met de sector en andere partijen als STIFT willen meewerken aan de inrichting ervan. Het college stelt in een reactie nog steeds maatwerk te leveren aan bedrijven die in financiële nood verkeren. Dan gaat het onder meer om het vragen van uitstel van betaling van gemeentelijke lasten. “Daar is maar sporadisch gebruik van gemaakt.” Volgens het college zijn de gemeentelijke precarioheffingen voor de terrassen over de eerste helft van 2021 en 2020 teruggegeven en zijn er geen kosten gerekend voor het uitbreiden van terrassen in 2020 en 2021.

Volgens het college kan de horeca een beroep doen op meerdere regelingen zoals het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen en de overbruggingskredietregeling Klein Krediet Corona. Aanvragen daarvoor kunnen tot en met 31 december worden gedaan. Hetzelfde geldt voor de Borgstelling MKB-kredieten Corona waarmee banken en non-bancaire financiers een speciale overheidsgarantie voor rekening-courantkredieten en overbruggingsleningen kunnen aanvragen. Het college doet Horeca Texel het verzoek horecabedrijven die in de problemen zijn contact met de gemeente te laten opnemen om gezamenlijk te bekijken welke mogelijkheden er zijn.