Kampeerboer met te klein bedrijf vraagt b en w om meer coulance

Alleen volwaardige boerenbedrijven komen in aanmerking voor Kamperen bij de boer. Wie de "toets der kritiek" niet doorstaat, raakt de vergunning kwijt. 


Zoals de familie De Visser aan de Redoute. Ze hebben al 27 jaar "Kamperen bij de boerin". Maar nu hun bedrijf de toets van de gemeente niet heeft doorstaan, wordt de vergunning niet meer met vijf, maar nog maar met één jaar verlengd. Ze hopen dat de gemeente er drie jaar van maakt, dan gaan ze met pensioen. 

Fokke Jan de Visser heeft het boerenbedrijf jaren geleden afgebouwd en beperkt de agrarische activiteiten sindsdien tot het weiden van (andermans) schapen en het verzorgen van land waarvoor hij een beheersovereenkomst heeft afgesloten. Door de bedrijfsuitgaven te beperken stemt het rendement tot tevredenheid, maar de inkomsten blijven achter bij de gemeentelijke toets voor kampeerboeren. Het college besloot de vergunning daarom niet te verlengen met vijf jaar, maar "uit coulance" met een jaar. Een verzoek van De Visser om een uitzondering te maken vond geen gehoor. Met name vanuit de visie dat het aantal toeristische slaapplaatsen aan het plafond zit. 

Voor kamperen bij de boer geldt een bovengrens van 3000 bedden. Die zijn nu overigens niet allemaal in gebruik. Het aantal ligt ergens tussen de 2.500 en 3000. Zo hebben recentelijk twee kampeerboeren besloten ermee te stoppen. Er zit dus enige ruimte in het aantal bedden voor kampeerboeren. Toch is dat geen reden voor b en w gehoor te geven aan het verzoek nog drie jaar te mogen doorgaan. Het college houdt de bedden liever in reserve. "Want er worden ook nieuwe kampeervergunningen aangevraagd." De commissie Bezwaarschriften boog zich woensdag over de kwestie. 

Op de zitting bleek dat het boerenbedrijf ook tijdens een eerdere toetsing niet "volwaardig" bleek, maar toen het voordeel van de twijfel kreeg. Volgens raadsman Huub Tiebie is dat vreemd genoeg destijds nooit bekend gemaakt aan De Visser. "Dat gegeven is wel cruciaal voor hun bedrijfsvoering." Het advies van de commissie aan b en w is over circa vier weken.