De huidige weg naar Ecomare en paal 17 die begin 2022 een stuk fietsvriendelijker gaat worden.
De huidige weg naar Ecomare en paal 17 die begin 2022 een stuk fietsvriendelijker gaat worden. Foto: Jeroen van Hattum

Aanpak wegen en fietspaden nabij De Koog

Met een snelheid van 500 meter per dag is aannemer Van der Meer Grondverzet uit het Friese Scharnegoutum momenteel langs de Ruijslaan met een 'betonpaver' onderweg naar De Koog om een nieuw fietspad aan te leggen.

De betonnen uitvoering (drie meter breed) komt in de plaats van het oude fietspad langs de Ruijslaan dat een paar weken geleden is weggehaald. De zogeheten 'betonpaver' begon woensdagochtend ter hoogte van hoeve Uit en Thuis (bij de toegang naar Ecomare) en werkt zich een weg naar boven richting het dorp. De vernieuwing van het fietspad is onderdeel van een vierjarig project om diverse fietspaden te vernieuwen. Dat project begon vorig jaar met de reconstructie van het fietspad langs de Zanddijk en kent deze winter de tweede fase.


Volgens wethouder Edo Kooiman (verkeer) is het nieuwe betonnen fietspad langs de Ruijslaan naar verwachting tegen de kerst klaar. Ter hoogte van de Boodtlaan is kortgeleden al een stuk fietspad vernieuwd. Het stuk fietspad langs de Ruijslaan tussen Opduin en het reddingboothuis van De KNRM wordt volgend jaar onder handen genomen. Dat wordt gecombineerd met werkzaamheden aan de weg zelf die dan op de planning staan.


Na de kerst worden de weg naar paal 17 (langs Ecomare) en het stuk Randweg tussen de Californiëweg en de kruising met de Ploeglanderweg aangepakt. Beide wegen worden zo ingericht dat fietsers letterlijk ruim baan krijgen en auto's te gast zijn. Volgens de gemeente komen aan beide zijden van de twee wegen fietsstroken van 2,5 meter breed. Daartussen komt een strook met Portugese stenen (keien) waar auto's kunnen rijden. De nieuwe inrichting maakt de wegen volgens de gemeente fietsvriendelijker en het moet ervoor zorgen dat automobilisten meer rekening houden met de fietsers op de weg. Het deel van de Randweg vanaf de kruising Ploeglanderweg (waar autoweg en fietspad ook pal naast elkaar liggen) wordt in 2022 bij de derde fase onderhanden genomen. 


De gemeente laat tijdens de tweede fase ook het fietspad langs de Californiëweg tot aan Residentie Californië vernieuwen en vervolgens een fietspad door het bos tot aan de Schumakersweg. De restanten van het opruimde fietspad langs de Ruijslaan liggen momenteel bij paal 17 en worden begin volgend jaar gebroken en daarna als fundament voor de nieuwe weg naar het strand gebruikt. Dat scheelt volgens wethouder Kooiman een hoop transport en het materiaal wordt hergebruikt. Bijzonder is volgens hem ook het beton voor de nieuwe fietspaden. Daarbij is de CO2-uitstoot bij de productie met dertig procent teruggedrongen. ENCI en RAB zijn een aantal maanden bezig geweest een procedé voor de vermindering van de CO2 te ontwikkelen. Op basis van de vermindering van de uitstoot verleende de provincie Noord-Holland volgens wethouder Kooiman een miljoen subsidie voor de tweede fase waarmee in totaal €2.416.000,- miljoen is gemoeid. STIFT heeft drie ton voor de vernieuwing van de fietspaden toegezegd. 


Bij de huidige werkzaamheden hoeft er amper grond te worden gecompenseerd. Bij de derde fase in 2022 komt Natura 2000 wel weer sterk om de hoek kijken. Gemeente en Staatsbosbeheer zijn momenteel aan het bekijken of het fietspad langs de Turelaar daarvoor kan worden omgezet in een wandelpad. Dat is volgens gemeente en SBB geen hard plan, maar een optie die bekeken wordt.