Wat ik zeggen wou

Vaccineren


Dit epistel is bedoeld voor de 13% volwassen inwoners van Texel, die zich tot dusver niet hebben laten vaccineren tegen covid-19. De 87% anderen kunnen nu afhaken. M.u.v. diegenen die medische redenen hebben om zich niet te laten inenten, heb ik voor lieden die andere gronden aanvoeren om een vaccinatie te weigeren, geen enkel begrip.

Je laten leiden door, om aandacht en geld verlegen, influencers en sneue types als Willem Engel en FvD-voorman Thierry Baudet, is wel heel stuitend en kortzichtig. Genoemde personen hebben geen enkele medische kennis of achtergrond en zijn slechts bezig met het ondermijnen van onze volksgezondheid en samenleving. Daarnaast zijn er antivaxxers die blindelings en kritiekloos alles, wat op internet en (a)sociale media wordt opgehoest, voor zoete koek aannemen. Ook complotterroristen wordt geen strobreed in de weg gelegd als zij hun waanzin ventileren. Verder is het onbegrijpelijk dat mensen die , terecht of onterecht, onze overheid niet meer vertrouwen, ook hun geloof in de wetenschap verloren hebben. Het een heeft niets met het ander te maken. Dat mensen het daarna ook nog nodig achten om deze deskundigen anoniem via de sociale media te bedreigen, net als ze dat doen bij journalisten die verslag doen van protesten m.b.t. het covid- beleid van onze regering, is bizar. Tot op heden heb ik van nog geen enkele covidcriticus vernomen dat hij zich van dit soort praktijken distancieert; angst voor de wappies?

Voorts vraag ik mij af in hoeverre redenen als “lichamelijke integriteit “, “vrijheidsberoving” en “vertrouwen op je lichaam” nog houdbaar is, als je het aantal bedden op verpleegafdelingen en IC’s ziet slinken, m.n. door toedoen van ongevaccineerden. Bovendien is het een algemeen aanvaard idee dat persoonlijke vrijheid ophoudt, als die andermans vrijheid en gezondheid beperkt of in gevaar brengt. En vraag je eens af of de integriteit van je lichaam gewaarborgd blijft, als er verregaande medische handelingen moeten worden verricht, mocht je onverhoopt toch covid-19 oplopen. En is de lichamelijke integriteit van andermans lichaam gewaarborgd als jij ongestraft virussen rond hoest? Zo’n houding riekt naar egoïsme.

Steeds meer mensen willen zich niet meer aan de basismaatregelen houden, omdat zij “zat zijn van corona” . Dit gedrag getuigt van weinig verantwoordelijkheidsbesef. Ook heb ik geconstateerd dat er nog steeds klanten de supermarkten betreden zonder mondmasker, ondanks de verplichting daartoe. Personeel noch leidinggevenden wijzen hierop. Dat is uiterst kwalijk. In dit soort situaties voel ik mij geroepen de overtreders een mondkapje aan te bieden of een euro, om daarmee dat attribuut aan te schaffen. Nu we het toch over vaccinaties hebben, wil ik pleiten voor het verplicht vaccineren van kinderen tegen de bekende ernstige kinderziektes. Ouders die hun kind niet laten inenten met de DKTP-, BRM- en, voor meisjes HPV-vaccin, onthouden hun kind de optimale zorg en zouden, wat mij betreft, daarom tijdelijk uit hun ouderlijke macht moeten worden ontzet, om ze na die medische handelingen weer terug te geven. Nu schuilen ongevaccineerde kinderen onder de vaccinatieparaplu van hun welgevaccineerde leeftijdgenoten.

Wellicht heeft deze brief u aangezet tot enige zelfkritiek en mogelijk tot een gang naar een GGD-priklocatie om alsnog verantwoordelijkheid te nemen. Voor uzelf, maar ook voor de genoemde 87% en alle mensen die in de zorg ploeteren.

Kortom, blijf gezond!


Johan Bokma

(Eventuele reacties, graag via deze krant, omdat ik geen gebruik maak van de sociale media)