"IJsboerin Ans maakt verkeer niet onveilig"

Er is uit oogpunt van verkeersveiligheid geen reden om IJsboerin Ans de standplaatsvergunning te weigeren. Dat concludeert de Overleggroep Verkeerszaken, die advies uitbrengt aan het college van b en w. 


De kwestie is actueel nu omwonenden de bezwaar hebben aangetekend tegen de standplaatsvergunning aan de Jan Ayeweg die de gemeente onlangs heeft verleend. Woensdag boog de Commissie Bezwaarschriften zich over het geschil. 

De verkeerssituatie is één van de argumenten voor de bewoners van het naburige Heidehof, om de vergunning aan te vechten. "Er komen drie wegen samen, er wordt hard gereden, het is onoverzichtelijke en er gebeuren ongelukken. Zelfs als mevrouw Kikkert er niet staat. Maar als ze er wel staat is het wel drukker en onveiliger." 

De situatie is recent besproken in de Overleggroep Verkeerszaken, waarin onder meer de politie zit. Conclusie is onder meer dat op de driesprong verbeteringen mogelijk, zoals de oversteek van fietsers vanaf de Rommelpot het bos in. 

Bedoeling is dat de gemeente dit kruispunt op redelijke korte termijn gaat herinrichten, waarbij verbeteringen worden aangebracht die de veiligheid moeten verhogen.   

Remmende werking

Conclusie van de Overleggroep is ook dat de de standplaats van IJsboerin Ans ter plekke niet voor een dreigende of onveilige situatie zorgt. Eerder heeft ze een tegengesteld effect. Ans Kikkert: "Ik heb ook een remmende werking. Doordat ik er sta zien bestuurders dat er iets aan de hand is en gaan ze rustiger rijden. Ongelukken gebeuren altijd als ik er niet sta. Laatst zag ik bijvoorbeeld dat er iemand tegen die palen op het stukje gras was gereden die daar onlangs zijn geplaatst. Die staan ook wel erg dicht langs de weg." 

Ander argumenten voor weigering van de vergunning zijn volgens de bezwaarmakers dat de ijskar strijdig is met het bestemmingsplan, de Texelse kernwaarden, dat het terras (de liggende boomstammen aan de overzijde) groter is dat het maximum van 24 m2 en dus strijdig met de APV en dat IJsboerin Ans er al vijftien jaar illegaal staat. 

Maar volgens het college past de ijsboerin juist goed binnen de kernwaarden en kun je hier niet spreken van een terras zoals bedoeld in de APV. "Dat is gekoppeld aan de openbare inrichting van een horecabedrijf." Ook de bewering dat de ijskar er al vijftien jaar zonder vergunning staat, klopt volgens b en w niet. "In het dossier zit immers een eerder verleende vergunning." Dat deze nu opnieuw moest worden verleend, is het gevolg van een juridisch misverstand bij de gemeente. De uitgifte van standplaatsen werd ten onrechte overgelaten aan SBB.  

De commissie Bezwaarschriften brengt over circa vier weken advies uit aan b en w.