De boom op het erf van een woning aan de Kerkstraat in Oosterend.
De boom op het erf van een woning aan de Kerkstraat in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Waardevolle boom aan de Kerkstraat mag niet worden gekapt

Een grote boom die overlast geeft voor bewoners van een huis aan de Kerkstraat in Oosterend mag niet worden gekapt.


De beuk in de achtertuin staat op de lijst met waardevolle bomen waarvoor op grond van artikel 4:11 APV geldt dat een kapvergunning is vereist voor het vellen van de boom. De gemeenteraad stelde in 2012 criteria op voor deze lijst. Deze boom is meer dan 100 jaar oud, karakteristiek voor het dorp en daarmee vrijwel onvervangbaar voor de omgeving, meldt het college. 

"Op het eiland staan slechts enkele tientallen beuken met een vergelijkbare omvang/hoogte. De boom wordt als zeldzaam en/of mooi ervaren en is van belang voor insecten, vogels, korstmossen e.a. Naarmate de levensduur van een boom toeneemt, neemt ook de biodiversiteit op en rond de boom toe. Daarnaast slaat de boom CO2 en fijnstof op en onttrekt hij vocht aan de bodem. Dat zijn belangrijke voordelen in een (woon)omgeving waar veel verstening is."

De bewoners vroegen een kapvergunning aan. Maar die heeft de gemeente geweigerd. Uit keuring door een bomenspecialist blijkt dat de boom in redelijke staat verkeert en nog een levensuur van minimaal 10 tot 15 jaar heeft. Het risico van takbreuk kan volgens de specialist beperkt worden door het treffen van beheermaatregelen, bestaande uit het verwijderen van dood hout en correctiesnoei.

Wat niet wegneemt dat de bewoners er overlast van ervaren: bladverlies en overhangende takken en schaduwwerking, waardoor het niet mogelijk is om zonnepanelen op het dak van de schuur te plaatsen. Daarnaast wordt gevreesd voor afvallende takken en zorgen de wortels die richting de woning lopen voor opkomende bestrating. Zij willen er (op een andere plek) een nieuwe bijzondere boom voor terugplaatsen.

Ze vroegen een kapvergunning aan. Naar aanleiding daarvan dienden andere omwonenden vier zienswijzen in, allen gericht tegen de kap. Daaruit blijkt dat deze omwonenden de boom van belang achten voor hun woonomgeving. 

Het college weigerde de vergunning, waarop de aanvragers bezwaar aantekenden. De commissie Bezwaarschriften heeft geadviseerd om de weigering van de vergunning in stand te houden. Het college heeft dit advies overgenomen. Geen kapvergunning dus. 

"De eigenaar van de boom is verantwoordelijk voor het onderhoud van de boom, maar de gemeente wil hier indien nodig ook een rol in spelen", meldt het college.