Georgisch ensemble Khareba & Gogia met in het midden in rood Levan Goliadze.
Georgisch ensemble Khareba & Gogia met in het midden in rood Levan Goliadze.

Leider van Georgisch ensemble overleden

Een zwaar verlies voor Georgische ensemble Khareba & Gogia (tot begin 2000 Kereoni). Muzikaal leider Levan Goliadze is vrijdag 3 december plotseling overleden. Het ensemble weerspiegelde de eeuwenoude Georgische traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Aangevuld met specifieke Georgische instrumenten, zoals panduri, bas-panduri, tsjonguri (soort luiten), salamuri (fluit) en doli (trommel) vertolkte het de sfeer van het rijke en veelzijdige Georgië. Variërend van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië.

Vanaf de jaren negentig deed het ensemble tijdens hun tournee Texel geregeld aan. Levan Goliadze (bas-bariton, panduri, tsjonguri en gitaar) maakte zich de Nederlandse taal eigen en werd de verbindende schakel tussen publiek en muzikanten. 

Nadat de samenstelling van de groep enigszins is gewijzigd trad het ensemble sinds 2010 regelmatig op in Nederland en veranderde de naam van de groep in Khareba & Gogia. Vanaf 2012 werd Texel eens in de twee jaar aangedaan voor een concert in de rk kerk in Den Burg. Door corona kon dat vorig jaar niet.

Goliadze was ook actief als reisleider van Nederlandstalige natuur- en cultuurreizen, waar ook Texelaars aan deelnamen "Dankzij het kleinschalige karakter zeer interessant”, meldt Bart Bos. "Levan was een bijzonder plezierig persoon met altijd de volledige aandacht voor iedereen en velen zullen hem missen.” 

Levan Goliadze werd 61 jaar.