Michel (rechts) en Wouter Kuip van Solexverhuur Texel in hun loods met solexen, E-scooters, E-choppers, E-fat bikes en andere fun-tweewielers.
Michel (rechts) en Wouter Kuip van Solexverhuur Texel in hun loods met solexen, E-scooters, E-choppers, E-fat bikes en andere fun-tweewielers. Foto: Gerard Timmerman

Beste reclame is goed materiaal

Corona maakt mensen soms sacherijnig. Bij Solexverhuur Texel merken ze daar niets van. "99,9 procent van de mensen komt hier voor de gezelligheid en vindt het leuk”, melden Michel en Wouter Kuip. Corona heeft hun bedrijf geen windeieren gelegd.

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Texelse straatbeeld: solexen, E-scooters, E-choppers en E-fat bikes (kickbikes) van Solexverhuur Texel met daarop uitgelaten berijders die op deze bijzondere tweewielers over het eiland toeren. Ook corona kreeg ze er niet onder. Eerder het tegendeel. Wouter: “Het bracht wel verandering. Vóór die tijd hadden we vaker grotere gezelschappen. Bedrijfsuitjes en dat soort werk. Nu meer stelletjes, families en vrienden. Van vijf groepen van dertig zijn we bij wijze van spreken, naar dertig groepen van vijf.” Michel: “Wat je bij groepen zag is dat een aantal mensen het leuk vonden, de rest werd meegesleept. Mensen die nu bij ons komen kiezen er echt voor. Die hebben er plezier in. Kleinere groepen geeft wel wat meer drukte en geregel. Maar je hoort ons niet klagen.”

Michel, die na dertien jaar in de fietsverhuur iets voor zichzelf wilde, begon in 2007 met de verhuur van solexen. “Als jochie op de boerderij (aan de Middellandseweg) had ik al solexen. Ik ben begonnen met een stuk of veertig. Nieuwe, uit China. Maar dat was niet de kwaliteit die ik wilde. Hier worden ze niet meer gemaakt, langzamerhand ben ik oudjes gaan kopen.”

De techniek van de solex, met voorop een tweetakt motor die het voorwiel aandrijft, is niet alledaags. ”In de verhuur hebben de solexen het stevig te verduren. Ze worden afgebeuld. Ik maak ze daarom Texel-proof.” Hij toont een oud, versleten carter, dat hij vervangen heeft door een nieuwe van aluminium.

Naast solexen ging hij ook scooters en E-bikes verhuren. En al enige tijd E-choppers. “Die zijn hot. Je ziet ze door heel Nederland rijden. In 2019 hebben we er 20 uit Schagen gehaald. Als 1 aprilgrap zetten we ze op Facebook. Dat werd meteen 60 keer gedeeld. Het liep volledig uit de hand.”

Tot die tijd kon Michel het werk alleen af, daarna niet meer. Mede door corona, waardoor activiteiten buiten populairder werden. Het kwam dus goed uit dat zijn neef Wouter in die periode toe was aan iets anders en Solexverhuur Texel kwam versterken. Van kinds af aan rijdt Wouter in karts. Hij sleutelt graag, maar niet aan solexen. “Als je een solex goed wil hebben, dan moet je er ervaring mee hebben.” Wouter doet onder meer het onderhoud van de elektrische tweewielers. Werk in overvloed, de loods aan de Maricoweg staat er vol mee.

Over solexen heerst het vooroordeel dat ze vervuilend zijn. De opmerking “ze stinken als een bunzing”, waarmee een Texelse politicus eerder dit jaar opriep om solexen en andere “funvoertuigen” van het eiland te bannen, was tegen het zere been van Michel en Wouter. Michel: “Onzin, wij gebruiken vanaf het begin benzine die zodanig is geraffineerd dat alles verbrandt. Een stuk duurder, maar met meer vermogen, duurzamer, een schone verbranding, geen giftige of vuile uitlaatgassen. Dat zelfs Midas Dekkers op televisie met een solex van ons over alle Waddeneilanden is gereden, zegt wel genoeg. Onze solexen rijden schoner dan een auto.”

Ik vertel waar ze wel en niet mogen rijden

Adverteren doen ze zo min mogelijk. Michel: “De beste reclame is dat je goed materiaal hebt. Dat mensen onderweg probleemloos kunnen rijden. Zonder reclame weten ze ons vanuit heel Nederland te vinden.”

Wie een solex, E-chopper of andere tweewieler huurt, gaat niet de weg op zonder duidelijke richtlijnen. Michel: “Ik vertel waar ze wel en niet mogen rijden. Zoals niet over het strand, niet met de solexen over de fietspaden in de duinen, wat wel met elektrische fietsen mag.” En ook dat het bereik van de E-choppers en E-scooters niet oneindig is. “Met een scooter kun je niet terugfietsen. Gelukkig zitten we hier in Den Burg redelijk centraal op het eiland.” Hun tweewielers zijn ook te huur op de veerhaven, in De Koog en in Oudeschild.

Mocht het op de dag van verhuur regenen, dan stellen Michel en Wouter zich coulant op. “Met regen is er niks aan. Bovendien is het ook niet goed voor het materiaal. Ik heb liever dat ze met mooi weer terugkomen, zodat ze wel plezier hebben. We hebben 300 verschillende tweewielers en kunnen best wat schipperen. Ze hoeven hier ook niet vooraf te betalen.

Er wacht de ondernemers nog wel een stevige kluif: de helmplicht voor snorfiets, -scooters, etc. Wouter: “Een uitdaging. Het zou op 1 juli worden ingevoerd, nu verschoven naar 1 januari 2023. We zullen er een weg in moeten zien te vinden.”


Gerard Timmerman