De Zeevaartschool.
De Zeevaartschool. Foto: Archief Wilma Eelman

Wat ik zeggen wou - Behoud prachtige historische Zeevaartschool!

Met ontsteltenis las ik in de Texelse Courant van 12 november jongstleden over de plannen van een trio oud-ondernemers met de bouw van 66 wooneenheden, een supermarkt en een grote parkeerkelder, gesitueerd aan het Schilderend. Hieruit begrijp ik, dat het gebouw van de voormalige Zeevaartschool moet verdwijnen.


Een gebouw met een lange historie: na het opheffen van de Zeevaartschool in 1933 werd het de huisvesting van de ULO-school, en daarna werd het gebruikt als Dorpshuis. Ook heeft het enige tijd onderdak geboden aan de Historische Vereniging Texel. (H.V.T).


Hoewel het gebouw geen officiële historische status heeft, wil ik toch de gemeenteraad dringend oproepen om het te behouden. Het is een klassiek gebouw, degelijk gebouwd, en karakteristiek in zijn verschijningsvorm: immers aan de bouw van het frontale middendeel kan men zien dat het een functie heeft gehad om aldaar metingen en waarnemingen te doen ten dienste van de opleiding tot zeevarenden. In zijn werk “t Lant van Texsel” van J.A. van de Vlis wordt aan deze school uitgebreid aandacht besteed. Voor diegenen die niet in het bezit zijn van dit boek kan ik verwijzen naar Wikipedia, waarin ook het nodige verteld wordt over dit onderwerp.


De Historische Vereniging, de grootste vereniging op ons eiland, zit aan de Groeneplaats op de schopstoel. Het bestuur is naarstig op zoek naar een andere locatie, maar is daar helaas nog steeds niet in geslaagd. Wat zou het mooi zijn, als de gemeenteraad toestemming zou verlenen aan de H.V.T om de oude Zeevaartschool wederom in gebruik te nemen. Eventueel samen met een andere vereniging of organisatie. De Vereniging , die ieder kwartaal een prachtig blad laat verschijnen, en vele werkgroepen kent, heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Die strekt zich uit tot ver buiten ons eiland! Kortom, ik pleit vurig voor het behoud van onze prachtige historische Zeevaartschool!


Jacques Dijt,

Den Burg

Afbeelding