Afbeelding
Foto:

Oude Texelse schilderijen van Theo Goedvriend in Open Boek

De Kleine Expositie van Het Open Boek is gewijd aan het Texelse werk van de schilder Theo Goedvriend. Te zien tot het eind van de kerstvakantie. De schilder verbleef tussen 1910 en 1920 meerdere keren op Texel. Net als zijn leermeester Theo van Hoytema logeerde hij in het kleine hotel “Het wapen van Amsterdam” in Oosterend. Bijna alle schilderijen zijn gesitueerd aan de zuidoostkant van het eiland, rond Oudeschild, de molen van Het Noorden en de polder Waalenburg. Het is opvallend hoe laag de dijken nog zijn en hoe nat het land overal is. Achter de dijken, op de toenmalige Zuiderzee, zien we vaak masten van schepen. Rond Oudeschild zijn het vooral de gebouwen die opvallen, je kijkt een paar generaties terug. Waar nu de haven is, zien we nog De Zwaluw, de oude boerderij van Arie-Pieter Dalmeijer. Aan de westkant van het dorp ligt nog het fort Lunette, achter de oude wierschuur en andere gebouwen van het buurtschap De Noordkaap (foto).

Theo Goedvriend (1879-1969) werd in zijn jonge jaren beroemd om het "Rembrandtieke licht" in zijn donkere schilderijen met paddestoelen. Hij ontwikkelde zich vooral in de stijl van de Haagse School. Goedvriend reisde veel, naar Italie, Zuid-Afrika en Java, waar hij ternauwernood een Jappenkamp overleefde.

Het Texelse werk van Goedvriend is de afgelopen 20 jaar door Theo Timmer getraceerd en verzameld. Het meeste is afkomstig van particulieren of kon worden aangekocht. Een schilderij van de Oudeschilder haven achter drassig land werd in bruikleen afgestaan door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Timmer is benieuwd of er op Texel nog ander werk van Goedvriend onder de mensen is.