Dorpshuis De Hof waar 'Testen voor Toegang' sinds juni is gevestigd.
Dorpshuis De Hof waar 'Testen voor Toegang' sinds juni is gevestigd. Foto: Aangeleverd

Testlocatie kent bijzonder verloop

Hij was er in juni opeens vanuit het niets en bleef vervolgens niet bepaald onopgemerkt op Texel: de 'knipperlichttestlocatie' van 'Testen voor Toegang' in De Koog. Een korte leidraad om overzicht te behouden in het bijzondere verloop van de testlocatie.

Het leek soms bijna een spelletje: had Texel wel of had Texel géén 'Testen voor Toegang'? Het meest recente antwoord; de testlocatie in dorpshuis De Hof in De Koog is weer operationeel en lijkt nu ook voor langere tijd behouden. Voor bewoners, gasten en ondernemers op Texel was het de afgelopen tijd echter allerminst een spelletje. Er is maar één 'Testen voor Toegang' op Texel en dat betekende dat mensen die op de testlocatie in De Koog zijn aangewezen bij afwezigheid naar de overkant moesten afreizen als ze een test nodig hebben.


De testlocatie zit sinds half juni in De Hof. Het was toen ook al even graven en spitten om te achterhalen dat de testlocatie onderdeel was van 'Testen voor Toegang' waar Stichting Open Nederland dan net landelijk mee begonnen is. De Koog was op dat moment (begin juni) één van de zeventig testlocaties in Nederland en nog de enige op de Waddeneilanden. De testlocaties van 'Testen voor Toegang' was op dat moment ook nog algemeen bedoeld voor iedereen die naar een evenement of een activiteit wilde gaan. Na een test bij 'Testen voor Toegang' kreeg je - bij een negatieve uitslag - een negatief testbewijs om aan te tonen dat je niet besmet was. De Corona Checkapp met de qr-code (voor mensen die gevaccineerd zijn) was toen nog niet operationeel. Die kwam pas op 23 juni in de lucht, waarna 'Testen voor Toegang' een voorziening werd voor mensen die niet gevaccineerd zijn en een negatief testbewijs nodig hadden.


Het is aanvankelijk rustig totdat op 11 oktober de financiering van 'Testen voor Toegang' verandert. Tot en met 10 oktober krijgen de aanbieders van een testlocatie (in De Koog is dat Covidia) een beschikbaarheidsvergoeding en dat verandert op 11 oktober naar een vergoeding per test. De testlocatie in De Koog is na die verandering van het ene op de andere moment verdwenen. Er kan niet meer gereserveerd worden en de testlocatie verdwijnt bij Stichting Open Nederland ook letterlijk van de overzichtskaart op de website. Het is weer graven en spitten om te achterhalen wat er aan de hand is. De plotselinge 'verdwijning' leidt bij ondernemers, gasten en Texelaars tot onrust. Wie online een afspraak probeert te maken, wordt doorverwezen naar Heerhugowaard, Andijk, Harlingen of Oost-Vlieland. De gemeente zegt minder te gaan handhaven op het tonen van een coronatoegangsbewijs zolang er geen 'Testen voor Toegang' is. Woensdag 13 oktober is 'Testen voor Toegang' in De Koog ineens weer op de kaart. Begin november geven problemen met het online reserveren aan dat er opnieuw wat aan de hand is. De testlocatie in De Koog blijkt niet dagelijks meer geopend te zijn. Het is dus niet zomaar meer mogelijk een afspraak te maken. Tegelijkertijd gaat er een verhaal rond dat er een storing aan de website zou zijn. Het graven en spitten begint opnieuw om te achterhalen wat er aan de hand is. 


Testen op Texel niet rendabel na andere financiering testen

Eind november wordt duidelijk dat de testlocatie gaat stoppen. Covidia bevestigt dat desgevraagd via onderaannemer Snelle Corona Testers. "We krijgen geen vergoeding voor de huur, de overtocht en de overnachtingen. Helaas is het dan niet meer rendabel om Texel open te houden." Covidia zelf laat een ander geluid horen en op de vier Friese Waddeneilanden (met testaanbieder Alegria Health) kunnen de testlocaties blijven ondanks eenzelfde problematiek met de financiering (niet rendabel). Gemeente, samenwerkingsverband De Waddeneilanden, Stichting Open Nederland en het ministerie van Volksgezondheid zijn intussen in gesprek om de testlocatie te behouden. Open Nederland zegt als streven te hebben dat er ook op de eilanden testlocaties zijn. De VVD stelt intussen Kamervragen aan minister Hugo de Jonge over de testlocaties op de Waddeneilanden. Zondag 28 november is de testlocatie in De Koog voor het laatst geopend. Maandag 29 november laat de gemeente op haar website weten dat 'Testen voor Toegang' toch terugkomt en dat de "testlocatie over twee weken operationeel moet zijn." Donderdag 1 december volgt het bericht dat 'Testen voor Toegang' vrijdag 2 december weer operationeel is. Maandag 6 december wordt duidelijk dat de gemeente tijdelijk bijspringt in de huur en dat Stichting Open Nederland eraan werkt om vanaf 17 december een testaanbieder te hebben die de testlocatie voor langere termijn wil exploiteren.