Eddie Kalis (rechts) viert de kampioenstitel met Wouter Kuip (links).
Eddie Kalis (rechts) viert de kampioenstitel met Wouter Kuip (links). Foto: Ronald van Rongen

Texelaars presteren sterk tijdens Nederlands Kampioenschap karten

Eddie Kalis is Nederlands kampioen karten geworden in de op Texel populaire Prokart klasse. Dat gebeurde in Emmen tijdens de finale van het open Nederlands kampioenschap karten.

Daar deden in bijna alle klasses Texelaars aan mee. Het open NK bestond uit zes raceweekenden in Emmen, Venray, Assen en Vledderveen plus de afsluitende finale van afgelopen zondag. Eddie Kalis stak er dit seizoen met kop en schouders bovenuit, al werd hij wel op de hielen gezeten door de overkantse rijder Elroy Timmer. Met strakke racelijnen op de baan was het uiteindelijk Eddie die met de Nederlandse vlag een ereronde mocht rijden als kampioen in de ProKart klasse.

Tijdens de laatste wedstrijd schakelde hij Wouter Kuip in om als mede-coureur wat puntjes van het kampioenschap af te snoepen zodat deze niet naar de concurrent zouden gaan, Het resultaat was dat Wouter de tweede dagprijs pakte. Mats de Veij reed eveneens een sterk seizoen en eindigde op de derde plaats. Andere Texelse deelnemers in de ProKart (die niet alle wedstrijden reden): Peter Koorn 10de, Menno Koorn 12de, Wouter Kuip 14de, Sem Poelman 18de, Luuk Mantje 20ste en Corinde Verduin 23ste. Voor Jordi Broekman was er winst in de klasse Honda cadet rookie (jeugd tot 12 jaar). Dat is de klasse voor nieuwe rijders; rijders die al eerder aan wedstrijden binnen het open kampioenschap hebben deelgenomen komen uit in de klasse algemene cadet. Jordi werd daarin vijfde. Cas Mantje was de beste in de algemene cadet klasse met een derde plaats. Hij finishte vaak voorin en schreef een aantal manches op zijn naam. Stijn Bakker werd achtste, gevolgd door Fedde Bakker (15de), Martien Schrama (17de), Stein Snoeij (18de), Sepp Prins (19de), Senna Spigt (20ste), Jens Jelle Rusman (21ste) en Kick Dobber (24ste). Senna, Kick, Jens Jelle en Senna reden niet alle wedstrijden.

Tijmen Witte werd derde in de klasse Honda 9pk super cadet. Mike Raateland werd hier 5de, Danny Stiggelbout 6de, Ian Prins 7de en Fleur Zijm 9de. Denzell Daalder reed één wedstrijd waardoor hij op de 15e plaats eindigde. Fleur waagde als enige meisje de sprong om tijdens de laatste wedstrijd in een voor haar nieuwe klasse te stappen. Met succes, ze liet het grootste gedeelte van de jongens achter zich. In totaal deden onder de vlag van Kartschool Texel 24 Texelaars mee aan de wedstrijden. Ze stonden telkens met zijn allen bij elkaar in een grote tent van Peter Stiggelbout. "Met voldoende afstand en ventilatie uiteraard."