Geld voor 2408 huishoudens voor energiebesparende maatregelen

De gemeente heeft een subsidie van €240.800,- van het Rijk gekregen waarmee Texelse huishoudens maatregelen kunnen nemen om het energieverbruik in huis te minderen.

Op het moment is er maximaal €90,- per huishouden op Texel beschikbaar. Er kunnen in totaal 2408 huishoudens op het eiland een beroep doen op de regeling. Dat gaat via de website www.duurzaambouwloket.nl. De termijn waarbinnen een aanvraag kan worden gedaan, loopt tot 31 juli 2022. Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) sprak woensdagavond tijdens een commissievergadering de hoop uit dat er veel gebruik wordt gemaakt van de regeling. Ze zou het ook niet erg vinden als er meer geld wordt aangevraagd dan beschikbaar is, dan wordt vervolgens bekeken of er meer geld kan komen.


Rikus Kieft (GroenLinks) deed in de commissievergadering het voorstel om het bedrag te verdubbelen en een tientje administratiekosten dat nu met de subsidie van €90,- gemoeid is voor rekening van de gemeente te laten komen, zodat er €200,- in plaats van €90,- per huishouden beschikbaar komt om maatregelen te nemen. Voor dat idee gingen de handen niet meteen op elkaar bij andere partijen. De wethouder liet weten te moeten bekijken of dat ook mogelijk zou zijn bij de regeling. Een voorstel om het geld vooral bij Texelaars met lage inkomens terecht te laten komen liep spaak op de praktijk; de gemeente mag zich volgens de wethouder niet met inkomenspolitiek bezighouden.


Astrid van de Wetering (D66) vond dat de gemeente in dit verhaal veel meer met lokale partners als TexelEnergie moet samenwerken in plaats van een energieloket aan de overkant. Volgens Huisman is het Duurzaam Bouwloket een organisatie waar meerdere gemeenten mee samenwerken, waardoor de regeling via dat loket verloopt. De €90,- kan onder meer gebruikt worden voor het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen, het energiezuinig laten inregelen van verwarmings- en ventilatiesystemen of adviezen over energiebesparingen.