Ziekenhuizen Noordkop schalen zorg af om corona te bestrijden

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en Alkmaar heeft opnieuw maatregelen genomen in verband met de snelle toename van het aantal coronapatiënten.

Dat hebben de ziekenhuizen laten weten. Volgens de Noordwestgroep  worden zowel in Den Helder als in Alkmaar planbare operaties en een deel van de behandelingen uitgesteld. “Vooralsnog gaan alleen urgente operaties door die medisch gezien binnen zes weken moeten plaatsvinden. Overige ingrepen worden – indien het medisch verantwoord is – uitgesteld.” Volgens de ziekenhuisgroep gebeurt dat altijd in overleg met de medisch specialist. Mensen bij wie een operatie niet doorgaat, worden gebeld door het ziekenhuis. “Je hoeft niet zelf te bellen.”

Acute zorg, semi-acute zorg en oncologische zorg (chemotherapie, immunotherapie, bestralingen en oncologische operaties) gaan volgens de ziekenhuisgroep gewoon door. “De poliklinieken zijn open en afspraken laten we zoveel mogelijk doorgaan.” Voor een deel van de consulten wordt gebruik gemaakt van videobellen of een afspraak wordt omgezet naar een telefonisch consult. “Heb je een afspraak? Dan hoef je niets te doen. Als de afspraak niet door kan gaan informeren we patiënten hierover.”

De ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar signaleren op het moment een ontwikkeling dat patiënten met andere klachten dan corona soms geen contact opnemen met hun dokter vanwege de drukte. “We willen benadrukken dat je met klachten altijd contact op moet nemen met je eigen arts. Dan kun je samen beoordelen wat nodig is.”

Eerder werd het gebruik van de operatiekamers in Den Helder al verminderd (één van de vier ging dicht en een ander wordt nog maar voor de helft gebruikt). In Alkmaar zijn zes van de twaalf operatiekamers gesloten om zorgpersoneel beschikbaar te hebben voor coronapatiënten. Daar worden nog alleen acute operaties uitgevoerd.