Een impressie van het nieuw te realiseren Thijssehuis.
Een impressie van het nieuw te realiseren Thijssehuis. Foto: Gemeente

Discussie over gebruik derden

Het te realiseren cultuurcentrum Thijssehuis gaat geen met overheidsgeld gefinancierde concurrent worden van ondernemers als De Toegift in Den Hoorn of de Evenementenhal Texel op De Krim. Dat verzekerde wethouder Remko van de Belt tijdens de behandeling van het plan tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. 

Hoewel de raad nog geen ja heeft gezegd op de realisatie, lijken zij wel moreel verplicht in te stemmen met het Thijssehuis. Zij hebben de raad zelf aan het werk gezet met dit ambitieuze plan. Voor de bouw is een investering nodig van €8.500.000 Daarnaast zijn er structureel exploitatielasten (met name onderhoudskosten) en incidentele kosten zoals sloop- en bouwrijp maken en afboeken boekwaarde Thijsseschool. Met een dergelijk bedrag is het niet vreemd dat de politiek wil dat de zaken goed worden geregeld en dus was er veel om te bespreken. Niet in de laatste plaats een brief van de ondernemers van De Toegift die verwijzen naar een artikel van het Noordhollands dagblad waarin Artex-voorzitter Sander Boschma aan het woord komt. In de brief schrijven de eigenaren van de Toegift (voorheen Klif 12): "Onderdeel van het Thijssehuis is een theaterzaal met vlakke vloer en een capaciteit van 200 stoelen. Daarover werd gemeld dat de programmering voor deze zaal door theater De Kampanje verzorgd zal worden. Dit betekent in principe dat de zaal voor commerciële doeleinden gebruikt gaat worden wat gesubsidieerd wordt met gemeenschapsgeld. Dat kan niet de bedoeling zijn van dit cultureel maatschappelijk instituut. Afgezien van het feit dat wij niet in deze plannen gekend zijn, vinden wij dat hier sprake zal zijn van oneerlijke concurrentie."


Volgens Remko van de Belt is er geen sprake van concurrentie van ondernemers op het eiland en wordt er juist samenwerking gezocht met lokale partijen, wat hem betreft is De Toegift één van die partijen. In het businessplan van het Thijssehuis valt echter duidelijk te lezen: "De programmering zal vervolgens worden gecompleteerd met activiteiten met en door derden (niveau 3). Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit de doelstellingen van de nieuwe stichting Thijssehuis." Hoewel de wethouder verzekert dat dit puur ter aanvulling is, zijn de zorgen van ondernemers in de branche op zijn minst niet vreemd. Ook de politiek wil graag meer duidelijkheid over de rol van derden. Diverse commissieleden vroegen zich hardop af of er niet in de stukken kan worden opgenomen dat het nieuwe cultuurcentrum enkel voor lokale voorstellingen wordt gebruikt. 


Zorgen zijn er ook over de etalage voor ondernemers waarbij in het businessplan als voorbeelden een bierbrouwerij, likeurproducenten, de kaasboerderij, fruittelers en souvenirwinkels worden genoemd. "Het lijkt me niet de bedoeling dat het een winkelcentrum wordt", sprak Veronne Koot van het CDA en zij vroeg zich af of het Thijssehuis niet in zijn geheel alcoholvrij moet worden. "Zien drinken, doet drinken. We bieden in het nieuwe cultuurcentrum onderdak aan Young4Ever, Artex en de bibliotheek. Er zullen daar dus voortdurend jongeren zijn. Kijkend naar het IJslands model moet je je afvragen of je daar überhaupt alcohol wilt schenken."


Remko van de Belt, wethouder Cultuur, vond het een zeer interessante vraag. "Dat is een onderwerp waar zeker over gesproken moet worden." De discussie werd deze woensdag nog uitgebreid gevoerd, al leken de politieke meningen vast verdeeld. Het Thijssehuis is op de markt gezet als dorpshuisfunctie voor iedereen. Cees Hoogerheide (Texels Belang) stelde alvast dat er hopelijk straks ook veel ouderen komen en dat die ook wel wat anders willen drinken dan een glas water.

Naast de hierboven genoemde partijen wil ook graag Radio Texel gebruik gaan maken van het Thijssehuis. In de stukken staat hierover: Inpassen van Radio Texel kan door de vide te verkleinen, hiermee wordt dan extra vloeroppervlak gerealiseerd binnen het huidige ontwerp. De meerkosten hiervan bedragen ca. €240.000,- inclusief BTW".

Over twee weken besluit de gemeenteraad over het budget.