Emmalaan zo snel mogelijk op de schop, zware avond wethouder

De Emmalaan gaat zo snel mogelijk weer op de schop. Dat is wel duidelijk na de commissievergadering voorafgaand aan de besluitende gemeenteraadsvergadering van 15 december. Een amendement, ingediend namens alle partijen, eist dat uiterlijk in juni 2022 sprake moet zijn van een apart fietspad en apart voetpad aan de zijde van de scholen en een apart fietspad aan de zijde van de IJsbaan. 

Verantwoordelijk wethouder Edo Kooiman beloofde de raad zo spoedig mogelijk tot realisatie te komen. Toch is juni komend jaar wat hem betreft lastig. Er moet een plan gemaakt worden, er zijn wettelijke bepalingen aangaande de aanbesteding, er moet een aannemer gevonden worden die de klus snel kan doen en materialen moeten worden besteld en geleverd. De commissieleden luisterden wel naar de wethouder, maar hadden niet veel boodschap aan zijn woorden. Zij eisen actie. Hoewel de raad in zijn geheel verantwoordelijk mag worden gehouden voor het debacle Emmalaan, was het vooral de wethouder die het moest ontgelden. "Er zijn wethouders om minder afgetreden", merkt Rikus Kieft op die wilde benadrukken dat het aan de bel trekken door de burgers via zijn GroenLinks de raad binnen was gekomen. Hij ging er daar wel aan voorbij dat ditzelfde GroenLinks ook in het college zat dat verantwoordelijk is voor de situatie. 

Inspreker Sjakkeliene Klaassen noemde de Emmalaan een voorbeeld van wanbestuur van de gemeenteraad en de raad lijkt schuldbewust. Klaassen vindt echter dat de plannen van de gemeente niet ver genoeg gaan en zij wil dat er direct wordt ingegrepen door fietsers naar de OSG om te leiden, dat er bij de herinrichting ook drempels worden aangelegd en dat er aparte, veilige oversteekplaatsen moeten komen. Ook Ireen Boekel die sprak namens de fietsersbond pleit voor meer maatregelen, zoals bijvoorbeeld een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur vanaf de rotonde Schilderend richting het gemeentehuis. Op dat stuk geldt nu nog vijftig. 

Verschillende partijen grepen de discussie aan om hun eigen straatje schoon te poetsen, dit viel ook avondvoorzitter Ben Zegeren (CDA) op: "de partijen draaien warm voor de verkiezingen". Met het nu tackelen van dit probleem, lijkt een heikel verkiezingspunt voorlopig van de baan. Toch zullen er knopen moeten worden doorgehakt. Zo stelde Klaassen - via een briefje naar commissielid Astrid van de Wetering - voor om de verhuizing naar de Skool uit te stellen tot na het moment dat de Emmalaan weer is aangepakt. Een dergelijke beslissing heeft echter weer gevolgen voor andere processen en de scholen hebben hier uiteraard een belangrijke stem in.