Chefkok Joram Timmerman aan het werk om producten voor de maaltijd te verzamelen.
Chefkok Joram Timmerman aan het werk om producten voor de maaltijd te verzamelen. Foto: Op Oost

"Omver geblazen met schotels vol ambitie"

"Culinaire beleving op gastronomisch hoog niveau", "veelvoud aan smaken" en "de chef blaast ons omver met schotels waar de ambitie vanaf spat".

Een aantal kwalificaties voor zes Texelse restaurants die zijn opgenomen in de Top 500 van de Lekker 2022 die afgelopen week is verschenen. Hotel-restaurant Bij Jef in Den Hoorn staat voor het tiende jaar op rij in de Top 100 en staat daar in de nieuwe uitgave op de 25ste plaats. De andere vijf restaurants zijn BOSQ in De Dennen, Rebecca in De Waal, het Kook Atelier op Oost, De Eilandkeuken in Den Burg en 't Pakhuus in Oudeschild. 


De rapporteurs van de Lekker zijn bij Jef Schuur en Nadine Mögling van Bij Jef onder de indruk van de "wonderschone gerechten van het zevengangenmenu". Een topper is Waddenkokkels met buikspek en sap van gepofte knolselderij. "Zo puur en fenomenaal van smaak. De compositie op het bord is een plaatje om te zien." Lokale producten van het eiland spelen een hoofdrol, er wordt "eigenzinnig en creatief gekookt met harmoniërende contrasten in smaak en textuur" en de rapporteurs van de Lekker krijgen ook snijbiet uit de eigen tuin van Bij Jef op het bord. 

Omver geblazen

Bij het Kook Atelier van Op Oost van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel worden de rapporteurs naar eigen zeggen "omver geblazen" door schotels waar de ambitie vanaf spat. Gasten krijgen het advies een gevulde portemonnee mee te nemen, maar ze krijgen volgens de Lekker alle waar voor het geld. Er wordt geschreven over subtiele smaken, de rapporteurs zien vanalles uit zee op hun bord voorbij komen en ze zijn onder de indruk van gastvrouw-sommelier Shari Schuurman die voortreffelijk werk levert. Dat geldt eveneens voor de hele brigade van het restaurant. Bij Rebecca in De Waal is de restaurantgids te spreken over de wijze waarop nieuwe eigenaren Leon en Melvin van Sambeek het werk hebben voortgezet. "We voelen ons meteen thuis in deze huiselijke brasserie van het belendende hotel." Ook hier goede wijn-spijscombinaties en prijzen die volgens de Lekker meer dan billijk zijn. Maitre-sommelier Femke Boon krijgt een compliment voor haar uitstekende kennis van wijnen en kazen. "Ze toont zich een oprecht hartelijke gastvrouw."

Ambiance

Bij 't Pakhuus in Oudeschild hebben de rapporteurs lovende woorden voor de sfeervolle ambiance die Boy Schuiling en Felicia Siebert met hun medewerkers hebben neergezet. Vis speelt de hoofdrol in de gerechten, maar de liefhebbers van vleesgerechten en vegetarische gerechten komen in het restaurant aan de haven eveneens  aan hun trekken. Het is allemaal goed en lekker wat er voorbij komt. 't Pakhuus krijgt het advies om de in plastic gevatte menu- en wijnkaart te vervangen door exemplaren die chiquer ogen. "Dat verdient de inhoud op alle fronten."


Bij BOSQ van chef de cuisine Robin en gastvrouw-sommelier Marlies Koenen (bijgestaan door gastheer-sommelier Kees Boks) kunnen de gasten volgens de Lekker alle kanten uit. Bij het restaurant (onderdeel van Bos en Duin) zijn verschillende menu's (zowel á la carte en als kleine hapjes) te bestellen waarna volgens de Lekker een veelvoud aan smaken de revue passeert. De sfeer is relaxed in het landelijk ingericht restaurant met halfopen keuken. Bij De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg in Den Burg wordt de kookstijl van Dewi van der Plaats geprezen. "Ambachtelijk en gedurfd met louter aanvoer vanuit ommeland en Waddenzee." De rapporteurs prijzen de wijn-spijscombinaties en de gerechten. "Drie botermalse stukken eend bij een topping van dukkah, gebrande knolselder, gezouten citroen en een kannetje intens rijke eendenjus. Verrukkelijk."