Testen voor Toegang krijgt toch vervolg

Er komt toch een vervolg aan Testen voor Toegang op Texel. Dat heeft de gemeente gisteren laten weten.

Bedoeling is volgens de gemeente dat de nieuwe testlocatie over twee weken operationeel moet zijn. Covidia en onderaannemer Snelle Corona waren tot afgelopen zondag de aanbieders van Testen voor Toegang in dorpshuis De Hof in De Koog. Zij zijn ermee gestopt, omdat het niet rendabel was. Zoals het er nu uitziet, is er de komende twee weken nog géén Testen voor Toegang op het eiland. Volgens de gemeente wordt gekeken hoe dat in de tussenliggende periode kan worden opgelost. Volgens de gemeente kunnen mensen in ieder geval via www.testenvoortoegang.org afspraken maken voor testlocaties in Den Helder. Daar is nu sprake van ruimere openingstijden. Testen voor Toegang is er voor mensen die niet gevaccineerd zijn, zodat zij via een test een negatief coronatoegansbewijs kunnen krijgen om elders aan te kunnen tonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.


Het vervolg van de testlocatie komt voort uit gesprekken tussen het samenwerkingsverband De Waddeneilanden, Stichting Open Nederland (verantwoordelijk voor ‘Testen voor Toegang’) en het ministerie van Volksgezondheid. Sinds een nieuwe financiering van Testen voor Toegang was het voor testaanbieders niet meer rendabel om op de Waddeneilanden operationeel te zijn, waarna de gesprekken op gang kwamen. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog (woordvoerder namens De Waddeneilanden op het gebied van ‘Testen voor Toegang’) liet vorige week weten dat de Waddeneilanden niet benadeeld mogen worden ten opzichte van de rest van Nederland en dat er ook testlocaties op de eilanden horen te zijn. Op de Friese eilanden was dat geregeld, op Texel nog niet. Een woordvoerder van Testen voor Testen liet een paar dagen geleden weten dat er gesprekken liepen om ook bij een geringe testvraag testlocaties beschikbaar te blijven houden op de eilanden. Uitgangspunt van Testen voor Toegang is daarbij dat ‘iedereen in Nederland binnen 30 minuten een testlocatie kan bereiken’. 


VVD-Kamerlid Aukje de Vries heeft een paar dagen geleden Kamervragen gesteld aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De VVD wil van de minister weten hoe het zit met de beschikbaarheid van testlocaties van ‘Testen voor Toegang' op de Waddeneilanden en andere dunbevolkte gebieden in Nederland. De Vries wil weten of minister De Jonge de mening deelt dat Testen voor Toegang voor iedereen binnen een redelijke afstand en reistijd beschikbaar moet zijn en blijven. "Ook voor iedereen die op de Waddeneilanden woont en werkt?” Het VVD-Kamerlid wil eveneens weten hoe de minister omgaat met de gevolgen die de slechte beschikbaarheid van Testen voor Toegang heeft voor lokale ondernemers en bewoners op de Waddeneilanden.