Afbeelding
Foto:

Over Champagne en andere bubbels


Champagne is, zoals bekend mag worden verondersteld, de koningin van de mousserende wijnen, maar er zijn alternatieven uit vele herkomstgebieden en in even zo vele prijsklassen.

Ik zal proberen u een klein beetje wegwijs te maken in de wereld van de bubbelwijnen en hoe je vrolijk en bruisend dit moeilijke coronajaar achter je kunt laten.

De enige echte bubbelwijn is natuurlijk Champagne. Het is de enige wijnstreek in de wereld die erin geslaagd is van de herkomstbenaming een merknaam te maken en dat om te zetten in klinkende munt. Een echte Champagne is vaak prijzig, onder de € 25,00 per fles, is er niet veel te vinden. De grote merken komen al gauw op het dubbele uit. Overigens is het zo dat Champagne nog geen 10 procent van de totale hoeveelheid schuimwijn uitmaakt.

Cremant-wijnen zijn mousserende wijnen uit Frankrijk die echter niet uit de Champagnestreek komen, maar afkomstig zijn uit andere wijnbouwgebieden, zoals de Elzas, de Bourgogne, het Loire-dal en andere. Veelal doen de betere Cremants kwalitatief niet onder voor Champagne, maar kosten de helft of minder. Een bekend voorbeeld dat zich de laatste decennia mag verheugen op een steeds verder toenemende populariteit is de Cremant d’Alsace. Hij wordt gemaakt op dezelfde wijze als Champagne. Pas in 1976 werd deze wijn wettelijk erkend in de Franse wijnwetgeving en daarna nam de animo voor deze schuimwijn snel toe.

Ook bij onze oosterburen wordt veel schuimwijn geproduceerd onder de naam Sekt. Veel hiervan wordt in eigen land geconsumeerd. Er gaat bij de Duitsers geen trouwerij, verjaardag of prijsuitreiking voorbij zonder knallende kurken. Ze zijn hiermee de ‘topbubbelaars’ van de wereld, met gemiddeld vier liter per hoofd van de bevolking en een totale productie van meer dan 400 miljoen flessen per jaar.

Een andere grote speler op het gebied van schuimwijn is Spanje met zijn Cava. Zowel kwalitatief als op het gebied van marketing heeft het product grote sprongen gemaakt. De grootste spelers zijn Freixenet en Codorniu. Deze bedrijven zijn beide gevestigd in Catalonië en bevinden zich op zo’n 50 kilometer van Barcelona. Er wordt geëxporteerd naar meer dan 150 landen over de hele wereld.

Ook uit Italië kennen we belletjes wijnen. Heden ten dage is Prosecco wellicht de bekendste. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is Prosecco geen productiegebied, maar een druivensoort.

Prosecco wordt geleverd in een tweetal variëteiten, namelijk Frizzante en Spumante. Het grote onderscheid is dat de eerst genoemde een licht mousserende wijn is, terwijl de Spumante een krachtig mousserende wijn is. Deze laatste is altijd afgesloten door middel van een Champagnekurk die op zijn plaats gehouden wordt door een “Muselet” het ijzerdraadje dat om de hals en de kurk van de fles zit.

Eigenlijk kom je mousserende wijn overal waar wijndruiven worden verbouwd tegen. Uit Zuid-Afrika kennen we de Vonkelwijn, uit het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim is de sekt wereldberoemd en uit Australië, Chili en Argentinië worden kwalitatief zeer goede producten aangeboden.

Alcoholvrije mousserende wijnen doen het tegenwoordig ook uitstekend. De bubbels lijken het gemis aan alcohol goed te maken.