DEK speelde zaterdag treurige muziek in het gymnastieklokaal van de voormalige Drijverschool.
DEK speelde zaterdag treurige muziek in het gymnastieklokaal van de voormalige Drijverschool. Foto: Jeroen van Hattum

"Het was echt de school van het dorp"

Een school waar het veilig was en waar je gestimuleerd werd. Het zijn warme woorden die oud-leerling Hanna Goeman op de muur schrijft in één van de lokalen als ze haar oude school in Den Hoorn nog een keer bezoekt.

De voormalige Jan Drijverschool was zaterdag nog één keer geopend voordat het gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwe huizen. Enkele tientallen mensen, onder wie een kleindochter van Jan Drijver, namen de gelegenheid om binnen nog even een rondje te lopen door de lokalen waar tot vrijdag 5 juli 2013 de Drijverschool was gevestigd. Op de muur kunnen herinneringen worden geschreven. De zussen Brigitte en Monica Bruining hebben eveneens goede herinneringen als ze een rondje maken door de lokalen. Gabrielle bekijkt de plek waar ze vroeger bij het raam zat en haalt herinneringen op aan meester Van Wolferen die pijprokend voor de klas stond. Monica vertelt over het bakken van stokbroodjes dat ze vroeger deden. Het zijn eveneens warme herinneringen aan vroeger. "Het was ook echt de school van het dorp en je had het gevoel dat je één geheel was."

Opening

Bij de ingang prijkt een grote foto waarop te zien is hoe Lia Commandeur en Koos Koopman als jonge kinderen op 24 april 1956 bij de opening officieel de sleutel overhandigen aan Jan Drijver. Lia Commandeur, zaterdag ook aanwezig om het gebouw nog een keer te zien, vertelt dat het moment destijds indruk op haar maakte. Rita Penha, die dertig jaar werkzaam was op de Drijverschool, is aanwezig om met oud-leerlingen te kunnen praten. Zij zat vroeger als kind op de Drijverschool, was er lerares en maakte in 2013 de sluiting mee. Het moment dat de kinderen de school verlieten, was voor haar het echte afscheid, maar ze is graag nog even aanwezig. Ook Baukje Drijver blikt met goede herinneringen terug aan haar tijd als lerares. "Het was een compacte school waar het niet massaal was." Oud-leerling Evelien Berbee vertelt hoe ze vroeger bij het lokaal voor de handvaardigheid gezamenlijk met de klas naar schooltelevisie keken."


De vraag of het schoolgebouw niet behouden had kunnen worden, wordt beantwoord door Joop Groeskamp. Er is volgens hem uitgebreid gekeken naar de mogelijkheid om het gebouw een woonbestemming te geven, maar dan had er volgens de nieuwe eisen voor woningbouw heel veel moeten gebeuren aan isolatie en andere werkzaamheden. "Zeker met de eisen om gasloos te gaan bouwen." Een externe commissie deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de staat van het gebouw en een groep kritische  Hoornders met verstand van bouwen deed dat onderzoek op eigen initiatief nog eens over om zeker te weten waar ze aan toe waren. De conclusie: het was het beste om het pand te slopen en ruimte te maken voor nieuwbouw. Ook het gymnastieklokaal dat nog in gebruik was, wordt gesloopt. Een deel van de activiteiten gaat naar de kantine van ZDH en een deel naar dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild. DEK speelt zaterdagmiddag tijdens het laatste bezoek muziek in het gymnastieklokaal; het is bewust geen vrolijke muziek.

Woningen

Het gebouw wordt naar verwachting begin 2022 gesloopt, waarna er op het terrein van de voormalige school 20 huurwoningen van Woontij en 12 koopwoningen, voor starters en kleine huishoudens, worden gebouwd. Het bouwplan daarvoor wordt naar verwachting in mei/juni 2022 gepresenteerd.