De Emmalaan in Den Burg.
De Emmalaan in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Politiek wil alsnog vrijliggende fietspaden langs Emmalaan

Er moet aan beide zijden van het gedeelde stuk Emmalaan in Den Burg alsnog zo spoedig mogelijk een fietspad komen, zodat fietsers en voertuigen ter plekke worden gescheiden.

Dat staat in een amendement dat alle zeven politieke partijen op Texel hebben onderschreven. Het amendement wordt komende dinsdagavond besproken in de commissievergadering. Het komt erop neer dat er uiterlijk in juni 2022 een apart fietspad moet komen aan beide zijden van het gedeelde stuk Emmalaan. Tevens moeten het trottoir aan de zijde van de OSG en de Skool blijven bestaan en moet het voetpad langs de ijsbaan blijven. Gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers moeten op die manier van elkaar worden gescheiden. De politieke partijen willen de extra kosten die met de aanleg van de beoogde fietspaden zijn gemoeid dekken uit de algemene reserve van de gemeente. Het college liet eerder weten dat de kosten voor de aanleg van een vrijliggend fietspad hoog zijn en ook niet aan te bevelen zijn. "Het totale wegprofiel moet om die reden naar verwachting opnieuw ingericht worden. Dit houdt in dat een groot deel van de Emmalaan moet worden opgebroken en opnieuw worden aangelegd. De kosten hiervoor worden geschat op een paar honderdduizend euro.” Voor een aantal politieke partijen betekent de huidige opstelling over de Emmalaan een draai, voor een aantal is er sprake van een consequente houding. VVD, PvdA en TB stelden in mei 2019 in een gezamenlijk amendement al dat de verkeersstromen op de Emmalaan gescheiden zouden moeten blijven voor voetgangers, fietsers en auto's. Bij de uiteindelijk besluitvorming op 18 december 2019 stond een meerderheid van de raad achter het collegevoorstel voor de huidige inrichting. Dries Veltkamp (PvdA) en Jur Schuiringa (VVD) bleven tegen (omdat een alternatief voorstel van Veltkamp niet verder was uitgewerkt) en Annie Hin (Texel 2010) was tegen.





Het amendement van de politieke partijen staat haaks op het collegevoorstel om het nu gedeelde stuk rijbaan (in de volksmond ook wel ‘de fietsgoot’) definitief de status van fietsstraat te geven, zodat duidelijk is dat de fietser voorrang heeft op de auto. Het stuk rijbaan heeft nu geen status, waardoor auto’s fietsers in feite mogen inhalen op het versmalde stuk rijbaan met de kenmerken van een weg en een fietspad.

Volgens de politieke partijen is er maar één oplossingsrichting voor de Emmalaan en dat is het fysiek scheiden van voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer.

"Er is nu ook geen tijd meer te verliezen; er moet onmiddellijk gestart worden met de voorbereidingen voor de aanleg van een (apart) fietspad aan beide zijden van de Emmalaan, met aan de schoolzijde het behoud van een apart voetpad (de huidige stoep).”

Het college laat in het voorstel dat komende dinsdagavond op de agenda staat, weten dat de kosten voor de aanleg van een vrijliggend fietspad hoog zijn en niet aan te bevelen is.

“Een fietspad op de locatie van, en in dat geval in plaats van een voetpad, is niet aan te bevelen. Het totale wegprofiel moet om die reden naar verwachting opnieuw ingericht worden. Dit houdt in dat een groot deel van de Emmalaan moet worden opgebroken en opnieuw worden aangelegd. De kosten hiervoor worden geschat op een paar honderdduizend euro.”

Voor een specifieker bedrag is volgens het college nader onderzoek nodig. “De aanleg van een vrijliggend fietspad leidt mogelijkerwijs ook tot verlaging van de subsidie die door de provincie is verleend voor het project Emmalaan. Dit dient te zijner tijd met de provincie besproken te worden.”