Overzicht van het energieverbruik op Texel in de Transitievisie Warmte Gemeente Texel.
Overzicht van het energieverbruik op Texel in de Transitievisie Warmte Gemeente Texel. Bron: gemeente Texel

Stakeholders kritisch over inbreng Transitievisie Warmte Gemeente

Voorlopig zijn er op Texel geen kansen voor haalbare en betaalbare grootschalige warmtenetten. Individuele oplossingen zoals elektrische warmtepompen kennen nog veel nadelen, zoals hoge kosten of geluidsoverlast. Dus voorlopig vooral inzetten op het transitie-klaar maken van gebouwen door isolatie te stimuleren en faciliteren.


Samengevat de conclusie en het advies in de Transitievisie Warmte Gemeente Texel. In deze warmtevisie bepaalt de gemeente welke strategie en planning te volgen om in 2050 aardgasvrij te zijn. Het is de eerste versie, die iedere vijf jaar wordt geactualiseerd. Of eerder als daar aanleiding voor is. De raadscommissie buigt zich op woensdag 1 december over dit rapport, dat is opgesteld door Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs B.V.

Vooruitlopend daarop heeft de gemeente over dit rapport al een kritische brief gekregen, ondertekend door Ondernemersorganisatie TOP, TexelEnergie (TE) en Duurzame Alliantie Texel (DATXL). De kritiek richt zich (nog) niet op de inhoud van het rapport, maar op de wijze waarop dit tot stand is gekomen.

Wethouder Duurzaamheid Hennie Huisman schrijft dat het rapport mede tot stand is gekomen door inbreng van lokale partijen. “Daarom is een duurzame coalitie van lokale stakeholders belangrijk, zowel binnen de regio als binnen de gemeente. In deze coalitie zitten woningcorporaties, de netbeheerders en (vertegenwoordigers van) bedrijven en bewoners. De samenwerking binnen deze coalitie staat centraal in het hele proces.” 

Maar volgens de ondertekenaars is dit niet gebeurd. "We hebben herhaaldelijk onze zorgen geuit over het proces. Al op 30 september 2019 hebben TE en DATXL het belang van een goed lokaal participatieproces benadrukt ten aanzien van de RES en de Warmtetransitie. Als antwoord kregen TexelEnergie en DATXL destijds dat eerst de regio input mocht geven en dat er later voldoende ruimte zou zijn voor een lokaal participatieproces. Ook bij de RES hebben TexelEnergie en DATXL nog benadrukt dat voor het slagen van de energietransitie meer participatie noodzakelijk is. Bij de meeste meetings was maar een handjevol Texelaars aanwezig. Zo waren bij de expertmeeting oorspronkelijk slechts drie mensen uitgenodigd van Texel en daarnaast twee ambtenaren en drie mensen van het ingehuurde bureau."