"Zeven dagen in de week open"

Op Texel gaat de testlocatie van 'Testen voor Toegang' na komende zondag dicht, maar op de andere Waddeneilanden is 'Testen voor Toegang' nog gewoon zeven dagen in de week in bedrijf.

Het voortbestaan van de testlocaties was - net als op Texel - ook op de Friese Waddeneilanden een probleem, maar dat werd opgelost door een akkoord tussen testaanbieder Alegria Health en de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Dat wordt desgevraagd bevestigd door een woordvoerder van Alegria Health. Die organisatie is door Stichting Open Nederland (landelijk verantwoordelijk voor Testen voor Toegang aangesteld voor Noord-Nederland waaronder de Friese Waddeneilanden. De openingstijden wisselen per eiland, maar de testlocaties zijn volgens Alegria Health wel elke dag geopend. Het akkoord komt er vermoedelijk op neer dat de eilanden de testaanbieder financieel tegemoet komen, maar dat was bij navraag niet te achterhalen.


Het betekent al met al dat op het moment alleen op Texel een einde komt aan 'Testen voor Toegang', al is dit wel een verhaal met meerdere lezingen. Begin deze week gaf Snelle Corona Testers, onderaannemer van Covidia (aanbieder van de testlocatie in De Koog) aan dat de testocatie in De Hof na komende zondag stopt. Covidia liet pal daarop via de Heldersche Courant weten 'nog geen besluit te hebben genomen over volledige sluiting van de locatie in De Koog en in gesprek te zijn met de gemeente.' De gemeente liet weten "in overleg te zijn met de testaanbieder, Stichting Open Nederland en het ministerie van VWS over een continue testvoorziening op Texel" en stelde dat dit tot nu toe geen resultaat heeft opgeleverd. De testlocatie in De Koog stopt omdat het volgens Covidia/Snelle Corona Tester financieel niet uit kan. Diverse organisaties en instanties die betrokken zijn bij Testen voor Toegang zijn de afgelopen dagen overigens per mail om reacties op de ontstane situatie gevraagd en dat leidde met name tot stilzwijgen.

 

De testlocatie in De Koog is in ieder geval vandaag (vrijdag), zaterdag en zondag nog geopend. Online een afspraak maken lukt niet. Binnenlopen kan wel. Daarna zijn Texelaars en gasten die niet gevaccineerd zijn aangewezen op de overkant wanneer ze via Testen voor Toegang een negatief coronatestbewijs willen verkrijgen. De vraag is overigens of Testen voor Toegang binnenkort überhaupt nog bestaat. Mocht er daadwerkelijk een 2G-coronatoegangsbewijs komen, dan is dat er alleen nog voor wie gevaccineerd is of hersteld is van corona. Nu is er nog sprake van een 3G-coronatoegangsbewijs waarbij iedereen die gevaccineerd, genezen of getest is (via Testen voor Toegang) een coronatoegangsbewijs krijgt.