Afbeelding
Foto: Vlagetjes

Uit de school geklapt

Ik hou van Holland

In groep 5/6 zijn we op dit moment verdiept in het thema ‘Nederland’. Nederland als thema klinkt een beetje vreemd eigenlijk. We wonen in Nederland, op het randje, dat wel. Maar wat hoort er nou typisch bij de Nederlands cultuur? Een hardnekkig demissionaire regering? De vaccinatie verdeeldheid? Gelukkig hebben we op de basisschool het excuus: Nee hoor, dat snappen ze nog niet. En we hopen dat dit ook nog heel lang zo blijft.

Uit iedere groep is een leerling vertegenwoordiger in de Kinderraad. Hier worden zaken onder de aandacht gebracht die voor de hele school van belang zijn. Zo heeft de Kinderraad bedongen dat er hindernissen kwamen om paardje te kunnen spelen en er werd bedacht hoe we goed voor de nieuwe voetbal kunnen zorgen. De kinderen vragen na de vergadering even de aandacht van de groep: "Er komt een brievenbus in iedere klas. Als je iets hebt voor in de Kinderraad, dan moet je een briefje in de brievenbus doen met je naam erop."

Klas: "Okee."


En door.

In groepjes wordt onderzoek gedaan naar iets typisch Nederlands. Een tweetal onderzoekt drop, een ander groepje verdiept zich in Nederlandse zuivel en een paar kinderen zijn op zoek naar het authentieke recept voor Goudse stroopwafels. We sluiten het project af met een spelshow voor de ouders, een soort Ik-hou-van-Hollandquiz. Ik had een teleurstellende mededeling voor de klas: "Voorlopig mogen de ouders niet meer op school komen, vanwege corona." Drie vingers in de lucht: "Dan maken we de show toch digitaal!" "Ja, we maken een Kahootquiz voor de ouders! Dan kunnen ze thuis toch meedoen."


En door.

Bijna Sinterklaas. Voor het raam hangt een vlaggenlijn met driehoekige vlaggetjes. Er zijn paarden, Pieten en cadeautjes op versierd. Luna heeft Sinterklaas gemaakt. Ondersteboven. Beteuterd kijken we naar de mijter onder zijn kin en de baard die als een puntmuts op zijn hoofd torent. Tuurlijk niet.

Poldermodel vlaggetje.


Harriet Tax,

De Vliekotter