Geen starterslening woningen Jelleboog

Wie een appartement in de Kantoorstraat wil bemachtigen, kan geen gebruik maken van de starterslening van de gemeente. Dat komt doordat de ontwikkelaar van het complex Jelleboog het vereiste keurmerk van Stichting Garantiewoning niet heeft aangevraagd.


De woningen worden aangeboden vanaf €175.000,-. De starterslening is bedoeld voor wie de aankoop zonder hulp financieel niet rond krijgt. De starterslening is een aanvulling op de normale hypotheek. Voorwaarde is onder meer dat een hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).Maar dat is aan de Kantoorstraat niet mogelijk.

Met als gevolg dat starters die zich hebben ingeschreven voor een appartement nu niet in aanmerking komen voor een starterslening. Ontwikkelaar en aannemer Tuin Den Helder BV, die wel aangesloten is bij Stichting Bouwgarant, heeft er bij dit project voor gekozen dit keurmerk hiervoor niet aan te vragen.

Een woordvoerder van Tuin: “Dit keurmerk is verzekering en een verzekering kost geld. Dit resulteert in een hogere koopprijs van woningen. We hebben een kosten/batenanalyse gemaakt en besloten om dit keurmerk hiervoor niet aan te vragen. Ook zonder het keurmerk is prima een hypotheek te verkrijgen, alleen niet met NHG. Wij wisten niet dat het nodig was voor een starterslening. Dit project is ook niet ontwikkeld voor starters. Het doet overigens niets af aan de kwaliteit van de woningen. We doen geen enkele concessie aan de bouwkwaliteit en de woningen vallen gewoon onder de garantie van de aannemer.”

Maar dus niet bereikbaar voor Texelaars op zoek naar een starterswoning die daarvoor een starterslening nodig hebben. Anders dan Texelaars die een appartement kopen in het in aanbouw zijnde project De Korf in De Koog. Ook een project van Tuin, dat wél onder Bouwgarant valt en waarvoor een starter wél een starterslening krijgt om het gat te dichten.

Is er een kans dat Tuin voor de Jelleboog alsnog het keurmerk aanvraagt? De woordvoerder: “Uitgesloten. Dat proces moet een jaar vóór de aanvang van de bouw worden gestart.” De werkzaamheden aan de fundering zijn inmiddels begonnen.

Stichting Bouwgarant: "In Nederland zijn 1340 bouwbedrijven bij ons aangesloten, waaronder dit bedrijf. De opdrachtgever (de koper) kan in overleg met het bouwbedrijf via ons een extra verzekerde bouwgarantie afsluiten. Als het bouwbedrijf omvalt, zorgen wij dat het project wordt afgebouwd. Zo'n project moet als geheel onder verzekerde bouwgarantie worden gebracht. Daarvoor moet de bouwer het bij ons aanmelden, zodat wij de certificaten aan de kopers kunnen verstrekken. Dit proces moet ruimschoots voor aanvang worden gestart. De duur daarvan hangt af van de complexiteit van het project. In dit geval begrijp ik dat de bouw al is gestart. Dan is het een gelopen koers.” Meer op pagina 2.