Vlnr: Geert, Noëlle en Renate van Burgers, Beers and Blues.
Vlnr: Geert, Noëlle en Renate van Burgers, Beers and Blues. Foto: Hopster Magazine | Bert Hartman

Burgers, Beers and Blues: Amerikaanse sfeer met Texelse invloeden

Een Amerikaans sfeertje, blues uit de speakers, een speciaalbiertje en gerechten van eigen bodem: in notendop Burgers, Beers and Blues (BB&B), het sfeervolle eetcafé van de familie Bosscha in De Koog.


In een bijzonder pand: de voormalige basisschool (“de Ouwe Skool”) aan de Dorpsstraat, sinds 2019 het domein van Renate, Geert en dochter Noëlle. Bierliefhebbers hebben er keuze uit liefst 200 soorten speciaalbier. Zoals Kooger Sondbüke  (Tessels voor iemand uit De Koog), een fris biertje en exclusief geschonken in BB&B. “Texel kan elke bierliefhebber op maat bedienen”, zette biermagazine Holland Craft het drietal prominent voorop. Met de Texelse Skuumkoppe als koploper en doorlopend onder de tap. Renate: “99 procent van onze gasten wil Texels. Een mooi speciaalbier en zeer toegankelijk voor beginners.” Het assortiment speciaalbier wisselt, onder meer met de seizoenen.

Een lekker biertje, gezelligheid en een ontspannen sfeer. Het zou zomaar kunnen dat je achter de tap Jan “Buks” Veeken kunt treffen, de monumentale Texelse barkeeper die het na zeker een halve eeuw biertappen ook na zijn pensionering niet kan laten. Geert in de keuken, samen met Ivor en Richard en voor de buhne gastvrouwen en -heren Noëlle, Renate, Dinie, Mike en Aad.

“Een superleuk team”, vertelt Renate. “Het voelt als familie, we delen alles met elkaar. De sfeer is ongedwongen.” Geert: “Wij willen niet onder stress werken. Als het ons te druk wordt, dan maar een paar tafeltjes minder. Liever 15 gasten tevreden dan 20 ontevreden.”

En dan de kaart: Amerikaans met Texelse invloeden Geert: “Ik zeg wel tegen gasten: Als je wilt zien waar ons vlees vandaan komt, ga dan bij de Vuurtorenweg kijken of de Oosterenderweg. Daar lopen de koeien van Van Heerwaarden en Dros.” Renate: “Prachtig vlees, hier geboren en opgegroeid, nog geen 40 km gereisd. Geen stress en dat proef je.” De aardappels komen dagvers van Klaas en Kees Lap.

Heerlijke hamburgers en andere vleesgerechten. Een stoofpotje van Texels rund- of lamsvlees. Of vis, zoals schol of zeebaars. Prijs en kwaliteit in goede verhouding. 

Speciaal gerecht: het Texels Biermenu. Uiensoep, op smaak gebracht met IPA van de Texelse Bierbrouwerij. En als hoofdgerecht een stoofpotje van ossenstaart, geleverd door slachter Cor Boschma van de Texelse slachterij. In de bouillon is Texels dubbel verwerkt. Welk biertje drinken we hier bij? Geert: "Ik zou voor een mooie Texels Blond kiezen.” Dit 3-gangenmenu wordt geserveerd tot en met 23 december.