Jan Heemskerk in 2010 met de vlag van polder Eierland, waarvoor hij het jubileumboek schreef.
Jan Heemskerk in 2010 met de vlag van polder Eierland, waarvoor hij het jubileumboek schreef. Foto: René Pop

Golfer, Boonendeskundige en Playboy-man

Journalist, tijdschriftenman, schrijver van boeken, limericks en columns, golfer, biljarter, Cocksdorper, “Boonendeskundige” en wat al niet meer. Maar Jan Heemskerk werd vooral bekend als "die man van Playboy".


Toen Jan Heemskerk zich in 1997 in De Cocksdorp vestigde, werd in het dorp wat onwennig tegen “die man van Playboy” aangekeken. Maar toen Durpers in de gaten hadden dat de nieuwkomer “een tamelijk ongevaarlijke oude man was”, werd hij al snel in hun midden opgenomen. Zelfs zodanig dat ze hem vroegen om het jubileumboek over de 175-jarige Polder Eierland te schrijven.

Hij leverde geen half werk. Het werd een indrukwekkend boek waarin de veelzijdigheid van de polder en met name de bewoners op verrassende en toegankelijke manier werd belicht. Met zijn vakmanschap, bevlogenheid en scherpe geest maakte de redactie van de Texelse Courant in 2007 kennis toen deze de Durper inlijfde als gasthoofdredacteur. In plaats van de redacteuren aan het werk te zetten en zelf achterover te leunen, ging hij zelf vol overgave aan de slag. Met zijn antenne voor bijzondere persoonlijkheden interviewde hij markante eilandgenoten, hield een proeverij van Texelse likeurtjes, een forumdiscussie en deed meer. Het resultaat was een even unieke als gedenkwaardige Playboy-Texelaar waarover nog lang is nagepraat.

Jan Heemskerk startte zijn journalistieke loopbaan bij dagbladen als Het Binnenhof, Nieuwe Dag en Tijd/Maasbode. Later maakte hij de switch naar tijdschriften. Hij was hoofdredacteur van Panorama en Playboy. In 1990 begon hij met het schrijven van columns voor Golfers Magazine. Na zijn pensionering kwamen daar reisverhalen bij. In 2020 verscheen zijn bundel “Reis om de wereld in 80 golfverhalen”. Hij won in 1998 de Golf Pers Prijs en in 2004 de Ierland Persprijs.

Texel was aanvankelijk geen bewuste keus voor Jan en echtgenote Gemmy Heemskerk. Zij had er goede herinneringen aan en hij had enkele whiskyproefavonden meegemaakt. Ze kochten eerst een vakantiehuisje op De Krim en verhuisden later naar het dorp. Ze maakten kennis met de gastvrijheid en hij werd ingeschakeld voor allerlei activiteiten, zoals het golfblad en de dorpskrant. Zijn Playboyverleden was met Ouwe Sunderklaas koren op de molen van speulers.

Jan raakte oprecht geïnteresseerd in het eiland. Zijn bijzondere interesse ging uit naar de Boonen. Hij sprake velen van hen, raakte onder andere bevriend met Sil en groeide uit tot de grootste “Boonendeskundige” in de omgeving. 

Schrijven deed hij aan de lopende band. Voor deze krant als correspondent van zijn biljartclub De Doorstoot, maar ook menig ingezonden brief met niet zelden een kritische noot aan het adres van de autoriteiten haalde deze krant. Ook befaamd om z’n limericks, gebundeld en ook te lezen aan de muur van Hotel Greenside.

Als golfer ging hij enige zelfspot niet uit de weg. “Slechte golfers hebben het vaakst plezier. Want het gaat hen om de gezelligheid, de vriendschap en het contact”, vertelde hij in “Reis om de wereld in 80 golfverhalen”, waarin hij de lezer meeneemt langs golfbanen over de hele wereld.

Maar vooral te vinden op De Texelse. In "Golf op Texel" beschreef hij het gevoel dat over golfers kan komen op de baan. Zoals zijn limerick over hole 5 Loodsmansduin: "Je afslag is waarlijk het snoodst - en dus je beloning het grootst - als je over de kruin - aan het Loodsmansduin - je balletje safe binnenloodst."

Jan Heemskerk overleed maandag 22 november. Hij werd 84 jaar.