Team Noord (roze mutsen) tijdens een startmoment.
Team Noord (roze mutsen) tijdens een startmoment. Foto Luwe Stroosma

Teamzeilen in Splash

Berber van der Duim heeft dit weekend deelgenomen aan het eerste NK Teamzeilen Splash op de Mooie Nel in Haarlem. Dit evenement gaf haar de gelegenheid om nogmaals met haar vertrouwde groep sporters te strijden.

Teamzeilen is een andere tak van het wedstrijdzeilen. Gaat het bij de zeilwedstrijden normaliter om het individuele resultaat, tijdens teamzeilen start je met twee teams elk met 4 deelnemers. Tijdens de wedstrijd mag je alle zeilregels legaal toepassen. Om het andere team te kunnen verslaan mag je ook andere boten proberen te vertragen zodat een teamgenoot kan inhalen. Dit spelletje maakt dat het teamzeilen veel kennis vraagt over de zeilregels om ze goed te kunnen toepassen. Een meevarende jury beoordeelt of alles eerlijk verloopt en kan ook een straf uitdelen.


Op zaterdag en begin van de zondag werd de eerste serie van de wedstrijdjes gevaren (ca.10 minuten). Team Noord bestaande uit Mieke, Martha, Yvon en Berber plaatste zich voor de halve finale. Tijdens de halve finale zeil je voor de beste van een serie van drie wedstrijden. 


De eerste twee wedstrijden werden gewonnen van team groen en dat betekende dat ze werden geplaatst voor de finale. In de finale gaat het om de beste drie wedstrijden van een serie van vijf. Tijdens de drie gevaren races werd er hard geknokt en deden zich mooie situaties voor. De meevarende jury deelde diverse keren een rode vlag. En dat betekent extra rondjes draaien. Beide partijen streden voor wat ze waard waren en team Noord eindigde daardoor op een verdiende tweede plek. 

Nu gaan de zeilers de winterstop in. En in januari/februari gaan de trainingen voor het nieuwe seizoen weer beginnen.