Deelnemers aan de Run for Kika Marathon bij het verlaten van het strand bij paal 33.
Deelnemers aan de Run for Kika Marathon bij het verlaten van het strand bij paal 33. Foto: Willem Sangers

Marathon voor Kika

"Buitengewoon, heel geslaagd." Frits Hirschtein, oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) en organisator, kijkt met een goed gevoel terug op de eerste Run for Kika Marathon zaterdag. 150 lopers die €320.000,- bij elkaar liepen voor Kika.

Zaterdagmorgen gingen zeventig lopers op het terrein van De Krim op weg voor de hele marathon, drie kwartier later gevolgd door tachtig deelnemers aan de halve. Verspreid in groepjes van twintig, in verband met corona. Maar blij dat het desondanks door kon gaan. 

Voor de halve een traject door de noordkop van het eiland. En lopers voor de hele met de klok mee via de oostkant van het eiland, langs de dijk, de molen van het Noorden, via Bargen en de Limietweg en de Ruigendijk door de Nederlanden en de Muy, de Zanddijk weer terug naar De Krim.

Naast de lopers zijn veel vrijwilligers op de been om de loop in goede banen te leiden. Verkeersregelaars, verzorgingsposten, EHBO en anderen. Onder hen ook heel wat Texelaars. 

Hirschtein vertelt hoe de Texelse contacten zijn verlopen via Martin Baptist, hardloper en voorzitter van Atletiekvereniging Texel. "Toen we de eerste keer voor het goede doel aan de marathon van New York meededen, deed Martin mee. Sindsdien zijn we in contact gebleven. Toen we het plan opvatten om dit te organiseren, hebben we contact opgenomen met Martin. Via hem hebben we hulp gehad van veel vrijwilligers op het eiland. 

Deelnemers van allerlei gradaties lopen mee tijdens deze Run for Kika. Niet zozeer het wedstrijdelement telt, wel de prestatie van het volbrengen in het eigen tempo. Iedereen gezond over de finish, is het motto. 

Gemeenschappelijk deler is dat wordt gelopen voor het hogere doel: geld inzamelen voor Stichting Kinderen Kankervrij. Kika werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker. Het doel is om de genezingskans te vergroten. 

Lopers die zich individueel laten sponsoren of in teamverband. Zoals team Berend, dat bestaat uit zo'n 25 lopers. Dit initiatief om geld in te zamelen naar onderzoek is ontstaan ter nagedachtenis van de op 4-jarige leeftijd overleden Berend. Het team liep liefst €70.000 bij elkaar. Hirschtein: "Daarmee kan veel onderzoek worden gedaan."

De Krim vormde de thuisbasis. "Zij waren bijzonder gastvrij. De Evenementenhal was zó ingericht dat na afloop toch een bescheiden, maar leuke feestavond voor de deelnemers kon worden gehouden. Ook de ontvangst en registratie was uitermate goed verzorgd."


Bedoeling is om de twee jaar een Run for Kika Marathon te organiseren, maximaal voor zo'n 250 lopers. Met mogelijk als toevoeging een loop voor kinderen.