Kustafslag bij paal 19. De palen zijn het fundament van surfschool Foamball Texel.
Kustafslag bij paal 19. De palen zijn het fundament van surfschool Foamball Texel. Foto: Gerard Timmerman

Kust bij Paal 19 vraagt om suppletie

Aanzienlijke kustafslag bij paal 19. Dit strandgedeelte staat op de nominatie om gesuppleerd te worden maar, is dat op tijd en zal het afdoende zijn? 


Paviljoenhouder Erik Polderman van surfschool Foamball Texel van paal 19, tevens bestuurslid van de Vereniging van Strandexploitanten Texel: “De afslag is vooral het gevolg van de combinatie van springvloed en storm een paar weken geleden. In het verleden is afgesproken om voor recreatie een droog strand van 60 meter breed aan te houden. Daar is al lang geen sprake meer van. Probleem op dit stuk strand is dat de basis kustlijn is overschreden. 

We doen, ook vanuit de VST, ons best om te zorgen dat de geplande vooroeversuppletie begin volgend jaar wordt uitgevoerd en niet doorschuift naar 2023. Daarin trekken we samen op met de gemeente.”

Polderman maakt zich geen zorgen over de herbouw van het eigen paviljoen. “Het staat op palen en die zitten vijf meter in de grond. Vanaf 15 maart mogen we dat weer opbouwen, zodat we vanaf 1 april weer open kunnen." 

Problematisch kan het volgens Polderman wel worden voor de strandhuisjes. "Die staan namelijk niet op palen.”

RWS meldt dat de aannemer in het eerste kwartaal 2022 terugkomt om de vooroeversuppletie tussen paal 14 en 23 af te ronden. "Wanneer precies is onduidelijk, maar het werk is uiterlijk in maart afgerond. Er wordt zand aangebracht in de vooroever in zee en is niet direct bedoeld om het strand te verbreden. Uiteindelijk komt het zand uit de vooroever door natuurlijk proces wel op het strand terecht. Hier gaat echter veel tijd overheen. De werkzaamheden die we uitvoeren zijn bedoeld om de basis kustlijn op zijn plek te houden, voor de waterveiligheid."