Kosten van Thijssehuis naar €8,5

miljoen door duurder materiaal

Het college heeft de raad gevraagd om €8,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de bouw van het nieuwe Thijssehuis op de plek van de Thijsseschool in Den Burg.

Dat is acht ton meer dan de stichtingskosten van €7.720.000,- die het college in september 2020 had geraamd toen de raad een voorbereidingskrediet van € 345.000,- beschikbaar stelde om de komst van het nieuwe gebouw voor te bereiden. Volgens wethouder Remko van de Belt (cultuur) zitten de toegenomen kosten in materialen (hout en steen) die de afgelopen tijd fors duurder zijn geworden.

Het verzoek van het college wordt komende dinsdag 30 november besproken door de politieke partijen. Het beschikbaar stellen van het krediet is de laatste stap in een politiek proces dat al jaren loopt om tot het cultuurcentrum voor Texel te komen. Het Thijssehuis moet het nieuwe gezamenlijk onderkomen worden van de bibliotheek, Artex en Young 4 Ever.  Het college vraagt de raad om €155.000,- beschikbaar te stellen voor de sloop van de Thijsseschool en het bouwrijp maken van de grond. Dat geld komt ten laste van de algemene reserve. Het college wil eveneens de nog resterende boekwaarde van de Thijsseschool (€280.000,- in 2022) ten laste brengen van de algemene reserve.

Er wordt ook een budget van €72.000,- gevraagd voor twintig extra parkeerplaatsen voor het Thijssehuis, vergroting van het vlonderterras (‘boven de vijver') en een voetpad langs het Thijssehuis naar het ijsbaanterrein (tussen het Thijssehuis en de vijver door). Er stonden al twintig openbare parkeerplaatsen bij het Thijssehuis gepland en dat worden er veertig bij de voorgenomen uitbreiding.