Hein Tjepkema
Hein Tjepkema

Als Hein Tjepkema zich ergens in vastbeet, liet hij niet zomaar los

Als Hein (Henk) Tjepkema zich ergens in vastbeet, dan liet hij niet zomaar los. Hij zat in menig bestuur, niet zelden drie tot vier periodes achtereen. Hij was toneelspeler, om daarna door te gaan als regisseur. En trouw supporter van Texel’94.


Hein groeide op op hoeve Mariënburg in de PH-polder. Hij werd verliefd op zijn buurmeisje Maatje van Leeuwen, met wie hij trouwde en in 2018 het 60-jarig huwelijk vierde. Ze trokken in bij zijn ouders op de boerderij. Van het land dat ze verhuurden zochten ze na de oogst achtergebleven krokussen. Na verloop van tijd teelden ze een eigen hoekje. Als melkveehouder had Hein oog voor kwaliteit. Hij fokte beste koeien, twee werden zelfs tentoongesteld op de West-Friese Flora, door de Rundveeverbeteringscommissie geselecteerd uit honderd koeien.

Een Spanjaard bood wel tienduizend gulden voor Anna 13. Maar Maatje zei: "Het is onze mooiste koe, niet verkopen." Hij respecteerde het oordeel van zijn vrouw. Maar haar schoonvader verklaarde het stel later voor gek. Die zei: "Jullie hebben meer verstand óm je kop dan er ín..." Maar zo gek waren ze niet. Anna 13 bracht mooie nakomelingen ter wereld. Ook stieren die ze voor goed geld konden verkopen. 

In 1970 maakte hij met het gezin de overstap naar hoeve Oosterweel bij De Waal. Naast het boeren deed Hein veel bestuurswerk, op Texel en aan de overkant. Vaak van huis dus. Over het eigen bedrijf maakte hij zich geen zorgen. Maatje, zelf boerendochter, wist precies wat haar te doen stond. Twintig jaar, van 1967 tot 1987, was Hein voorzitter van Rundveefokvereniging Texel. Van 1972 bestuurslid van de Coöperatieve Vereniging voor KI op Texel en hij was tien jaar voorman van de Vereniging Veehouderijbelangen Texel. 

Ook actief binnen de kerkgemeenschap van de hervormde gemeente. Negen jaar als kerkenraadslid in Den Hoorn en daarna van 1982 tot 1997 als kerkenraadslid en voorzitter van de kerkvoogdij van de hervormde gemeente Waal en Koog. Hij speelde een belangrijke rol bij de samenvoeging van de twee kerkgemeenschappen. En in 1997 werd hij ouderling van de gemeente Waal, Koog en Den Hoorn. 

Hij speelde in zijn jonge jaren toneel en zat van 1977 tot 1981 in het bestuur van toneelverenging ’t Amateurtje. Daar trad hij ook op als regisseur, wat hij ook deed bij de Oud-Leerlingen. 

Hein was een rasverteller. Dat kwam goed van pas bij de rondleidingen die hij gaf in Cultuurhistorisch museum Waelstee, als spreekstalmeester op De dag van het schaap en bij andere gelegenheden. Ook voorzitter van de Waalder Reisclub en vanaf 2000 vice-voorzitter van het Texels Christelijk Mannenkoor, waar hij ook bij zong.

Bestuurlijk betrokken bij Zorgcentrum Texel. Eerst in het algemeen bestuur van het verpleeghuis en na de fusie met het verzorgingshuis bij de Stichting Samen Eén Gollards. Nadien als bestuurder van de Steunstichting Samen Eén. Voor zijn inzet voor de samenleving werd hij in 2004 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Zijn deur stond open voor mensen die het minder hadden getroffen. Hein was stellig in zijn opvattingen en had soms moeite om zijn ongelijk toe te geven. Op verjaardagen kwam het met zwager Piet van Leeuwen wel tot stevige woordenwisselingen, over het boerenbedrijf of voetbal. Maar nooit op de persoon. Een mannetjesputter, een hartinfarct anderhalf jaar geleden kreeg hem er niet onder. Zijn rijbewijs had hij onlangs nog laten verlengen. Hij bleef zingen en als gids actief in het museum. Hij overleed maandag 15 november plotseling. Hein Tjepkema werd 88 jaar.