Robert Bakker en Connie Joling worden de drijvende krachten achter het lokaal sportakkoord.
Robert Bakker en Connie Joling worden de drijvende krachten achter het lokaal sportakkoord. Foto: Jeroen van Hattum

Sportstichting Texel pakt sportakkoord op

Sportstichting Texel heeft zich over het lokaal sportakkoord ontfermd om plannen die in het sportakkoord worden genoemd gerealiseerd te krijgen.

Het lokaal sportakkoord werd vlak voor de uitbraak van de coronacrisis in maart 2020 gepresenteerd door de gemeente en belandde daarna al snel op een zijspoor. De sportstichting hoopt het alsnog ten uitvoer te brengen. Het akkoord, voortgekomen uit een beleidsnota voor sport die in 2017 door de raad werd vastgesteld, kent drie ambities: iedereen op Texel de kans bieden om mee te doen aan sport en bewegen, vaardigheid krijgen in bewegen en een actieve en gezonde leefstijl ontwikkelen. 


Er is een kernteam opgericht om plannen ten uitvoer te brengen. In dat team zitten vertegenwoordigers van de sportstichting, GGD, gemeente, Texels Welzijn en vakleerkrachten lichamelijke opvoeding. Combinatiefunctionaris Connie Joling en beweegcoach Robert Bakker van de sportstichting worden de drijvende krachten achter het geheel. "Het akkoord is in feite van ons allemaal en we pakken het breed op", vertelt voorzitter Gert Pansier van Sportstichting Texel.

Ambities

Bij elkaar zijn twintig actiepunten (Start Ups) geformuleerd die onderdeel zijn van ambities meedoen, vaardigheid en gezonden leefstijl. Volgens Pansier wordt de focus in eerste instantie onder meer gelegd op de vraag waar clubs en vereniging elkaar kunnen aanvullen met bestuurlijk kader en trainers. Texel kent op sportgebied veel verenigingen en daar is het vaak zoeken om een bestuur bij elkaar te krijgen. Ook is het soms puzzelen om voor een x-aantal uur in de week training geregeld te krijgen. De sportstichting wil volgens Pansier bezien hoe daar oplossingen voor gevonden kunnen worden door bijvoorbeeld meer samenwerking op gebieden waar dat nodig is. Dat moet er voor zorgen dat clubs bestendig blijven voor de toekomst en niet op een gegeven moment het risico lopen om te vallen.

Levensstijl

De sportstichting wil ook het bewegen onder de bevolking laten toenemen om een gezonde levensstijl te bevorderen. Op dat gebied is volgens de stichting winst te behalen. Volgens cijfers in het sportakkoord voldoet op het moment 58 procent van de Texelaars aan de beweegrichtlijn dat volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Wekelijks sport 44 procent van de Texelaars. Het percentage overgewicht is 45,8 procent (boven de 18 jaar).

Binnen dat kader wordt bekeken of er mogelijk weer een trimbaan in het bos kan komen (die was er ook al van 1973 tot circa 1995) en of er buiten nog meer voorzieningen kunnen worden gerealiseerd om te sporten en te bewegen. Enkele andere actiepunten in het sportakkoord: meer aandacht voor een gezonde levensstijl tijdens ouderavonden bij kinderopvang en scholen, realisatie van rookvrije sportterreinen, een extra beweegpauze van 30 minuten onder schooltijd op basisscholen, schoolpleinen waar de jeugd de ruimte heeft om te bewegen en georganiseerd sporten in de schoolvakanties (zoals nu ook al gebeurd met de jeugdsportpas). Ook wordt gedacht aan de introductie van de zogeheten MQ-scan (motorische quotiënt) als pilot op één van de basisscholen om de motorische ontwikkeling van kinderen te volgen. De gemeente ontvangt jaarlijks €10.000,- van het ministerie van Volksgezondheid voor de uitvoering van het lokaal sportakkoord.