Drukte op weg naar de boot in Den Helder.
Drukte op weg naar de boot in Den Helder. Texelse Courant

Mobiliteit en bereikbaarheid

De komende jaren zijn er aantal belangrijke dossiers waarbij het Texels Ondernemers Platform betrokken is. Twee daarvan zijn de bereikbaarheid van Texel en de mobiliteit op het eiland zelf.

"De bereikbaarheid van Texel is al jaren een heet hangijzer, dat nu nog bij Rijk en Provincie ligt. Wij kunnen vinden dat Texel slecht bereikbaar is in het hoogseizoen, maar een Rijkswaterstaat kijkt daar anders naar. Die ziet zeer weinig files op dit traject wanneer je het vergelijkt met veel andere gebieden van Nederland. Je moet ze dus overtuigen dat er werk aan de winkel is. Daarna moeten de gemeenten het nog onderling eens worden. Op ondernemersgebied zitten we steeds meer op één lijn. We hebben een goede samenwerking met de ondernemersverenigingen van Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. De ondernemers in Den Helder hebben echt wel ideeën over de stroom toeristen naar Texel en een manier waarop je beiden kunt profiteren van aanpassingen. De gemeente is er bij gebaat om regelmatig bij de collega's in Den Helder langs te gaan. Verder zit bereikbaarheid ook in andere dingen dan een verkeersader in Den Helder. Duurzamere vormen van vervoer bijvoorbeeld. Vorig jaar hadden we een bijeenkomst op de OSG. Eén van de leerlingen had het er toen over dat snellere treinverbinding naar Amsterdam het veel makkelijker zou maken om op Texel te kunnen blijven wonen. Dat zijn terechte opmerkingen en wij brengen dat onder de aandacht. Wij hebben zitting in diverse groepen zoals het 'Economisch Forum Holland Boven Amsterdam (EFHBA)' waarbij we gezamenlijk opkomen voor belangen van de regio", stelt Gregoire.

Naast bereikbaarheid is mobiliteit een belangrijk dossier. Dit is niet integraal meegenomen in het Toeristisch Toekomstplan, maar wordt apart behandeld, vanwege de omvang. De druktediscussie wordt wel voor een groot deel bepaald door mobiliteit. Per vakantiewoning neemt het gemiddeld aantal voertuigen toe. Mensen worden al steeds gestimuleerd om de auto zodra ze op Texel zijn zoveel mogelijk te laten staan. Maar dit onderwerp is natuurlijk veel breder en zal uitvoerige aandacht van TOP krijgen. En wij zitten natuurlijk aan tafel", besluit Michel.