Corona staat traditionele Ouwe Sunderklaas opnieuw in de weg

Het ziet ernaar uit dat Ouwe Sunderklaas ook dit jaar als gevolg van corona niet op de gebruikelijke traditionele wijze kan worden gevierd.

Ouwe Sunderklaas is niet van de baan, maar moet volgens de gemeente aangepast worden naar de regels die op zaterdag 11 december van kracht zijn. Het speulen staat volgens de coronawetgeving te boek als een evenement. Die mogen nog plaatsvinden, maar wel onder voorwaarden. 

Die voorwaarden zijn dat bezoekers van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, dat  het evenement op een afgesloten locatie moet zijn, dat er een gezondheidscheck moet plaatsvinden en bezoekers hebben een toegangskaart nodig, Het evenement mag tot 18:00 uur duren. De laatste maatregel duurt volgens de gemeente in ieder geval tot zaterdag 4 december, de andere maatregelen hebben geen einddatum. “De kans is behoorlijk groot dat alle regels nog gelden tijdens Ouwe Sunderklaas. Er kunnen zelfs extra maatregelen bij komen.” Volgens de gemeente moeten de organisaties in de dorpen die Ouwe Sunderklaas voorbereiden, zich houden aan de voorwaarden die op 11 december van kracht zijn. “Zij bepalen zelf of het speulen praktisch haalbaar is onder de voorwaarden die dan gelden.”

Burgemeester Michiel Uitdehaag zegt het jammer te vinden. "Maar feit is dat we nog niet van corona af zijn en er samen de schouders onder moeten blijven zetten. Een traditionele Ouwe Sunderklaas zit er daarom nog niet in dit jaar. Ik hoop ontzettend dat dat in 2022 wel weer het geval is." Ouwe Sunderklaas is altijd op 12 december, tenzij dat op een zondag valt. Dan gaat het feest naar zaterdag 11 december.