Zelfbewoningsplicht wordt nader bekeken

D66 en VVD hebben vragen gesteld aan het college over het thema 'zelfbewoningsplicht'. Dat moet ervoor zorgen dat mensen die huizen op het eiland kopen daar ook daadwerkelijk gaan wonen.

Het thema 'zelfbewoningsplicht' is momenteel in het nieuws, omdat steden als Rotterdam en Amsterdam er beleid voor aan het ontwikkelen zijn. Het moet de kans verkleinen dat mensen reguliere huizen op Texel kopen en daarna gebruiken voor eigen recreatie. Binnen Texel is de term inmiddels al opgedoken: de raad bepaalde tijdens de raadsvergadering van 7 juli dat er zelfbewoningsplicht gaat gelden voor de koopwoningen onder de 171 nieuwe woningen die de komende tijd versneld op zeven locaties gebouwd gaan worden. Dan gaat het om een periode van 15 jaar waarin kopers zelf in het gekochte huis moeten wonen.


Het college is verder aan het bekijken hoe 'zelfbewoningslicht' op het eiland van kracht kan worden. De plicht kan géén onderdeel zijn van de huisvestingsverordening, maar er komen wel meer mogelijkheden als 1 januari 2022 de nieuwe Woningwet van kracht wordt. Dan treedt ook de zogeheten 'opkoopbescherming' in werking. Volgens die nieuwe regeling kunnen bepaalde koopwoningen alleen verkocht worden aan mensen die er ook zelf gaan wonen. Het is aan een gemeenteraad om ervoor te kiezen of de opkoopbescherming wordt ingevoerd. Die kan gelden voor woningen in het goedkopere en dure segment en die onderverdeling moet vooraf door de gemeenteraad zijn bepaald. 


Het college is ook aan het bekijken of de 'gemeentelijke koopgarantwoning' op Texel kan worden ingevoerd. In dat geval verkoopt de gemeente een woning (met erfpachtconstructie) tegen een gereduceerde prijs aan een koper. Zodra deze de woning weer verlaat, komt de woning opnieuw in handen van de gemeente die bepaalt wie de volgende koper wordt. Dat moet er eveneens voor zorgen dat kopers zelf in een woning wonen en de woning niet gebruiken als bijvoorbeeld recreatiewoning op Texel. De termen 'zelfbewoningsplicht', 'opkoopbescherming' en 'gemeentelijke koopgarantwoning' zijn alleen voor toepassing op koopwoningen en niet op huurwoningen, omdat eigenaren daarvan over het algemeen elders wonen.


Het thema wonen speelde afgelopen week ook op het eiland vanwege het aanbod van de nieuwe huizen van Tuin in de Kantoorstraat in Den Burg aan mensen van de overkant. Dat mag volgens de Huisvestingsverordening die de raad in 2019 vaststelde, maar het heeft wel zorg opgeroepen. Texelaars hebben de zorg dat woningen aan hen voorbij gaan en de zorg leeft dat mensen van de overkant op deze manier woningen kopen die vervolgens worden gebruikt om op het eiland te recreëren. De PvdA stelde daar begin deze week nog vragen over aan het college.