Emmalaan alsnog in beeld als fietsstraat


Het gedeelde stuk rijbaan van de Emmalaan in Den Burg wordt mogelijk alsnog een fietsstraat.

Dat voorstel gaat het college aan de gemeenteraad voorleggen. Bedoeling is dat het gedeelte, dat nu als fietsgoot wordt aangemerkt, in het eerste kwartaal van 2022 als fietsstraat wordt ingericht. Dat moet dan duidelijk maken dat de fietser daar voorrang heeft op de auto en dat auto’s fietsers op het gedeelde stuk rijbaan niet mogen inhalen. De auto is te gast op de fietsstraat. Nu mag er in de praktijk wel ingehaald worden, omdat er formeel nog niet sprake is van een fietsstraat.

Het voornemen van het college is een vervolg op de aanbevelingen die de Antea Group recent deed over de verkeersveiligheid op de Emmalaan. Volgens de aanbevelingen van Antea had de rijbaan geen fietsstraat hoeven te worden, maar het college streeft daar wel naar. Wethouder Remko van de Belt: “We zijn ook niet doof voor de geluiden die we horen.” De verwachting is dat met de status van fietsstraat het gevoel van veiligheid op de Emmalaan vergroot wordt. 

Het college wil direct na gereedkomen van de fietsstraat de verkeerssituatie op de Emmalaan doorlopend monitoren. Eind 2022 volgt een evaluatie van het verkeersbeeld en op basis daarvan wordt bepaald of er nog aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Burgemeester en wethouders vragen de raad om €80.000,- beschikbaar te stellen voor de bekostiging van het reeds uitgevoerde onderzoek, de uitvoering van de voorgestelde maatregelen en de monitoring en evaluatie in 2022.