De Waerden.
De Waerden. Foto: Mark Randsdorp

"Werken met mensen met een verstandelijke beperking: geen dag hetzelfde!"

In een gesprek met Nanja, medewerker algemene ondersteuning bij De Waerden, gaat het over wat haar motiveert, wanneer de zorg goed is en wat het vak zo mooi maakt. Maar ook hoe het is om te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Nanja werkt bij de locatie Molenstraat in Den Burg. 


Hoe lang werk je al bij De Waerden?

"Ik werk inmiddels 21 jaar bij De Waerden en het is heel fijn om samen met de bewoners en collega’s te zoeken naar mogelijkheden om het leven van de cliënten zo prettig mogelijk te maken. Als medewerker algemene ondersteuning werk ik iedere dag met cliënten aan praktische dingen, zoals huishoudelijke taken en de boodschappen."


Wat maakt je vak zo leuk? 

Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. De jongste bewoner is 25 jaar en de oudste bewoner is 82 jaar. Alle bewoners krijgen begeleiding in hun dagelijkse leven, zodat zij mee kunnen doen in de maatschappij. Dat zorgt ervoor dat iedere dag anders is. De ene dag sta ik de ramen te lappen en soms helpen cliënten mee. De andere dag staat het schoonmaken van de badkamer op het lijstje, maar hebben cliënten behoefte aan een goed gesprek of moet iemand naar de dokter. Dan moet de badkamer wachten."


Wanneer ga je met een voldaan gevoel naar huis? 

"Een goede werkdag voor mij is een dag waarop ik veel lol heb gehad. Dat ik met mijn collega’s en de cliënten heb gelachen."


Hoe is het om als medewerker algemene ondersteuning te werken?

"Als medewerker algemene ondersteuning heb ik vaste taken die in een week uitgevoerd moeten worden, maar ik bepaal zelf wanneer ik wat ga doen. Dat betekent dat ik ook tijd vrij kan maken om soms met cliënten 1 op 1 iets te ondernemen, bijvoorbeeld samen fietsen of een spelletje spelen. Tijdens die momenten voer ik de leukste gesprekken. Dat zijn voor mij de gouden momentjes van mijn werk. Want mijn hart ligt bij de bewoners. Werken in de zorg is gewoon leuk! Je krijgt er iedere dag iets moois voor terug, namelijk dankbaarheid."


Wie het leuk lijkt om als begeleider bij De Waerden te werken kan op www.dewaerden.nl kijken voor meer informatie.