Fanfare DEK treedt op tijdens de première van de film Silence Of The Tides, waarin DEK ook is te zien.
Fanfare DEK treedt op tijdens de première van de film Silence Of The Tides, waarin DEK ook is te zien. Foto: Silence of the Tides

DEK in The Silence Of The Tides

Fanfare DEK dat al rijdend op een boerenwagen door Den Hoorn de mars "Prestige" speelt. Het vrolijke tafereel is te zien in The Silence Of The Tides, de documentairefilm over het Waddengebied van Pieter-Rim de Kroon. Met dezelfde mars luisterde DEK vorige week de première op in Leeuwarden. Dymphne Joosten schreef dit verslag. 


In de zomer van 2019 werd DEK benaderd of het wilde meewerken aan de opnames van een film over de Wadden. Pieter-Rim de Kroon was bezig een documentairefilm te maken over het Waddengebied, The Silence Of The Tides. In deze documentaire zou hij alleen de natuurlijke geluiden gebruiken van hetgeen hij opnam, geen toegevoegde achtergrond geluiden en ook geen voice-over. 

Op de wagen

Op zijn zoektocht naar inspiratie was hij een opname van DEK tegengekomen op internet van de intocht van Sinterklaas in Den Hoorn waarbij DEK spelend op een wagen met trekker door het dorp heen reed. Voor zijn documentaire leek het hem leuk als wij, DEK, zittend op een wagen, getrokken door een trekker, door het dorp en de omgeving zouden rijden terwijl we een vrolijke mars zouden speelden. De keuze viel op Prestige. Op 25 juni 2019 hebben de opnames plaatsgevonden in en rond Den Hoorn.

Op woensdag 10 november 2021 heeft de landelijke première plaatsgevonden in Leeuwarden op de eerste avond van het Noorderlijk Film Festival. Hiervoor was ook DEK uitgenodigd. Met alle instrumenten in de hand vertrokken we met de boot van vier uur om aan de overkant in de bus te stappen richting Leeuwarden. Onderweg werd trompetversterking opgepikt bij de Zingende Wielen en niet veel later liepen we over de rode loper de stadsschouwburg ‘de Harmonie’ binnen. Tijdens de hartelijke ontvangst werd getoond hoe wij door de gangen backstage onze weg door het theater konden vinden naar een kleedkamer waar we de instrumenten etc. konden achterlaten. In het artiestencafé stond een heerlijk buffet voor ons klaar.

Uitverkocht

In de zaal waren twee rijen stoelen gereserveerd voor de crew en DEK. Net als in de film droegen wij onze zwarte broek, witte blouse met DEK stropdas. De grote zaal was uitverkocht en er zaten zo’n 900 mensen klaar om de film te gaan kijken. 

Het is een indrukwekkende film. De natuurlijk aanwezige geluiden van het wad, de dieren en de mensen die er leven spelen een belangrijke rol. Alle seizoenen komen langs in de documentaire. DEK heeft een mooie plek in de film gekregen. In de zomer komen wij op onze kar spelend goed in beeld. Ook klinkt de mars door bij andere zomerse beelden rondom de Wadden. De fragmenten in de film dat wij onze mars spelen is een van de vrolijkste momenten.

Toen de film ten einde was werden we samen met de crew gevraagd naar voren te komen. We pakten onze instrumenten en muziek vanachter de coulissen. De laatste verrassing van de avond werd aangekondigd: de fanfare van Den Hoorn, Texel, met hun aanstekelijke muziek! We stelden ons op en hebben de mars ingezet. Ons spel ging goed en was een mooie afsluiter van de indrukwekkende documentaire: er werd meegeklapt en met de armen gezwaaid.

Onvergetelijk

Na afloop werden we getrakteerd op een borrel met de crew. Het cadeau met Texelse producten, de(n) hoorn des overvloeds, werd door Piet Lap aan regisseur Pieter-Rim de Kroon overhandigd als dank voor de uitnodiging voor deze onvergetelijke avond. Met een tevreden gevoel zijn we weer in de bus gestapt richting Den Helder. Daar werden we opgewacht bij de Paleiskade door de Rival die ons weer terug naar Texel heeft gebracht. Het was een mooi en gezellig avontuur met DEK op de internationale toer! 

Andere Texelse elementen in de film zijn kinderen die op het strand spelen met kwallen, blikseminslag bij de haven, Jan Willem Bakker van De Waddel, Cor Boschma van Slachtbedrijf Texel, mariniers van de Joost Dourleinkazerne en het NIOZ. 


De film wordt over binnenkort vertoond in Cinema Texel. Meer informatie daarover tegen die tijd.