De raadpleging van Tiptexel.nl gaat onder meer over duurzaamheid.
De raadpleging van Tiptexel.nl gaat onder meer over duurzaamheid.

Raadpleging Tiptexel

Energiegebruik, duurzaamheid, verkeer, gemeenteraadsverkiezingen en corona zijn thema's van de nieuwe raadpleging TipTexel.nl. Deelnemers kunnen hun mening geven over deze onderwerpen.

Er is veel te doen over de kosten van onze energie. Door meerdere oorzaken zijn de prijzen van benzine, gas en elektriciteit omhoog geschoten. Wie een variabel energiecontract heeft, gaat dat komend jaar merken in de portemonnee. Hoe gaan we daarmee om? Gaat u extra besparen op energie? Zet u de thermostaat een graadje lager, minder licht of treft u andere maatregelen. Wekt u zelf energie op of wilt u dat gaan doen?  Is het huis geïsoleerd of heeft u plannen om dat te gaan doen? En hoe zit het met elektrische apparatuur? Gaat u oude spullen vervangen, schakelt de tv en andere elektronica 's nachts uit?

Vindt u dat Texel op energiegebied zelfvoorzienend moeten zijn? En zo ja, per wanneer? 2030, 2050? En welke vorm van opwekking van duurzame energie heeft uw voorkeur: zon(neakkers)-, wind-, bio-, getijde- of golfenergie. 

Over verkeer is de vraag hoe de verkeersveiligheid wordt ervaren. Is die er op vooruitgegaan of juist niet? En welke maatregelen zou de gemeente het best kunnen nemen om de verkeersveiligheid op Texel te verbeteren? Denk aan verkeersdrempels, rotondes, aanpassing van de snelheidslimiet, verbetering van de fietspaden, meer en/of betere voetgangersoversteekplaatsen, betere voorlichting, etc. 

Ook over parkeren worden de meningen gepeild. Hoe denkt Texel over een ondergrondse parkeergarage bij paal 20 in De Koog. Wel of niet parkeren op de ijsbaan en/of het autorijden ontmoedigen en fietsen stimuleren. 

Ook corona komt voor bij in deze raadpleging. Hoe kijkt men aan tegen het besluit om alle niet-noodzakelijke winkels om 18:00 te laten sluiten? Blijft men thuis bij verkoudheidsklachten en laat men zich dan testen?

Ten slotte de verkiezingen: Gaat men op dezelfde partij stemmen als bij de vorige verkiezingen of juist niet? Of twijfelt men nog over welke partij te stemmen? Andere vraag gaat over welke onderwerpen van het meeste belang zijn bij het bepalen van de stemkeuze? Huisvesting, verkeer, duurzaamheid, onderwijs, etc. 

Deelnemers aan TipTexel.nl krijgen de raadpleging dezer dagen via de mail. Wie interesse heeft kan zich aanmelden. Dit kan via www.tiptexel.nl

De resultaten worden over enige tijd gepubliceerd in deze krant en op www.tiptexel.nl.