Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Strijd of samen…?

Je hoeft maar een willekeurige krant open te slaan en je leest vooral veel strijd en uitsluiting. Van de mooie moestuin die wordt aangevochten door een aantal dorpsgenoten, tot het bezwaar van de stolpeigenaren tegen ijsboerin Ans, en de verschillende meningen over de aanpak van het wereldwijde virus. Voor mijn werk als advocaat is het mijn taak om op te komen voor de belangen van mijn cliënt. Dat neemt niet weg dat ik eerst onderzoek of er nog valt te bemiddelen. Dat is ook waar ik in geloof: kijken of je er toch samen uit kan komen. Dat is ook wat ik de mensen van de moestuin heb geadviseerd toen mij werd gevraagd een handtekening te zetten. En dat is gelukkig ook hoe ik veel mensen zie werken en ondernemen ondanks verschillende verhalen of ideeën. Vandaag sta ik stil bij die verschillende verhalen die ik de afgelopen twee jaar tijdens de corona crisis ben tegengekomen. Lees je mee?


Wat ik bedoel…? Wellicht ben je een van de velen die niet kan wachten om straks de griepprik te halen. Wellicht ben je het jonge tienermeisje dat nog dolgraag zwanger wil worden, heb je overal verkondigd dat je twee prikken neemt, maar ben je na je eerste prik toch gaan twijfelen omdat je hebt gelezen dat het vaccin impact zou kunnen hebben op je vruchtbaarheid. Wellicht ben je die opa die reikhalzend uitkijkt naar de brief over de boosterprik, omdat je de artsen gelooft en je dat een gevoel van veiligheid geeft. Wellicht is deze week je operatie voor de tweede keer afgezegd, terwijl je lichaam die operatie zo hard nodig heeft en je ziekenhuistas al maanden klaar stond. Wellicht zit je op dit moment met je gezin in quarantaine omdat jullie allemaal ziek zijn en hoop je elke dag als je wakker wordt dat het vandaag weer een stapje beter gaat. 


Wellicht geloof je in het eigen immuunsysteem en ben je nog gezonder gaan eten en je ritme gaan aanpassen. Wellicht ben je een van de uitverkorene wiens operatie dit keer wel doorgaat en zorgen jij en je familie er daarom voor dat je niet met grote groepen mensen in aanraking komt zodat je er zelf alles aan doet om ook geopereerd te kunnen worden. Wellicht ben je een echt mensen-mens en vind je het heel erg dat er zoveel leuke afspraken nu online zijn, heb je daar ook verdriet om gehad maar wil je tegelijkertijd meegaan met de huidige regels. Wellicht baal je als een stekker omdat de vergadering van jou en je medische collega’s in een strandpaviljoen gehouden werd en niet bij een van jullie op de praktijk. Omdat je niet mee wilt doen met een QR-maatschappij, omdat je hebt gezien hoe ver dat gaat in China. Wellicht wil je helemaal niet nadenken over het virus, maar ervaar je wel de gevolgen ervan omdat je bridge/biljart niet meer door mag gaan en zit je weer alleen thuis. Wellicht heb je een horecazaak en dit jaar je beste jaar ooit gedraaid maar kan je wel janken dat je nu om 20:00 uur dicht moet. 


Waarom ik dit deel? Om je uit te nodigen eerst te kijken wat het verhaal van degene voor je is als die vertelt waarom hij of zij iets niet wil of kan. Op een verbindende winterweek. 


Aloha, 

mr. Natalie Sylvette Bakker