OSG doet mee aan pilot voor stem toekomstige generaties

De OSG in Den Burg doet mee aan een landelijke pilot van het zogeheten Lab Toekomstige Generaties. Dat is een stichting die opkomt voor de belangen van toekomstige generaties, zodat daar nu al rekening mee wordt gehouden.

Leerlingen van de derde klassen van de havo en het vwo maken voor de pilot brieven waarin ze beschrijven hoe ze hun toekomst over 50 jaar het liefst zouden zien. De brieven worden vervolgens begraven bij een boom, zodat ze bewaard blijven voor de toekomst. 

De aftrap van de pilot vond maandagochtend plaats. Advocaat Jan van de Venis, betrokken bij diverse rechtszaken op het gebied van klimaat (en op Texel ook bekend als voorzitter van nationaal park Duinen van Texel) vertelde de leerlingen over het belang van de rechten van toekomstige generaties. Kern van de boodschap: toekomstige generaties gaan het minder krijgen als huidige generaties niet zorgvuldiger omgaan met de aarde en in samenhang daarmee de toekomst van volgende generaties. De leerlingen verdiepen zich voor de pilot onder meer in de zeventien duurzaamheidsdoelen die de Verenigde Naties voor 2030 hebben samengesteld. Daarvoor staan bezoeken aan het Museon en Naturalis op het programma. 

Het Lab Toekomstige Generaties is voortgekomen uit de Werkgroep Ombudspersoon Toekomstige Generaties die werd opgericht door Worldconnectors, een organisatie van Ruud Lubbers en Herman Wijfels. Zij wilden toekomstige generaties zo een stem in de eigen toekomst geven. Bedoeling is dat het project later over scholen in heel Nederland wordt verspreid. Meer over de pilot op pagina 2.