Op het parcours in Niel waren donderdag veel natuurlijke en aangelegde uitdagingen voor de rensters.
Op het parcours in Niel waren donderdag veel natuurlijke en aangelegde uitdagingen voor de rensters. Foto: Alain Vandepontseele

Derde en vijfde plaats voor Denise

Een vijfde plaats zondag bij de wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Tabor en een derde plaats afgelopen donderdag bij de Superprestige in het Belgische Niel.

Dat was de afgelopen dagen de oogst voor Denise Betsema in het internationale veldrijden. In Tabor maakte Denise op het zeer snelle parcours deel uit van een groep van zeven rensters die aan kop reden. De Texelse fietste de eerste ronden in laatste positie binnen de groep waardoor zij steeds veel kracht moest steken in het dichtrijden van de gaatjes die voor haar vielen. 

Bij het ingaan van de vierde ronde viel het vooraan wat stil, waarna ze koppositie overnam. Lucinda Brand liet zich juist op dat moment bewust wat terugzakken naar de laatste positie. Bij het ingaan van de laatste ronde viel het wederom wat stil waarna Brand furieus naar de kop sprintte en gedurende die ronde stond ze deze plek niet meer af. Denise kon aanvankelijk nog volgen, maar ‘de pijp raakte langzaam leeg’ waardoor ze zich uiteindelijk niet met de strijd voor de podiumplaatsen kon bemoeien.

Duidelijk werd dat Denise er nog een kluif aan gaat krijgen om Lucinda Brand (volledig hersteld van haar verkoudheid en moeilijk te kloppen), de eveneens herstelde Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en de ‘jonge wolven’ Kata Blanka Vas en Puck Pieterse achter zich te houden in de strijd om de podiumplaatsen. De rensters zijn zeer aan elkaar gewaagd, waardoor zowel het parcours als de vorm van de dag per wedstrijd een belangrijke gaan rol spelen. Denise staat door de vijfde plaats nu tweede in het klassement van de wereldbeker met 168 punten. Lucinda Brand staat eerste (187 punten). Puck Pieterse staat derde met 142 punten.


In het Belgische Niel had Annemarie Worst donderdag de ambitie om een mooie prestatie neer te zetten. Na een merkwaardige val viel zij wat terug en nam Denise met Yara Kastelijn de kop over. In de tweede ronde wist Brand een flink stuk van haar achterstand goed te maken om vervolgens in de derde ronde aan te sluiten bij Annemarie Worst en Denise. Bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg de voorsprong van Worst acht seconden op Brand en elf seconden op Denise. Worst wisselde van fiets waarna Brand haar achterhaalde en afstand kon nemen van Worst en naar de overwinning kon fietsen. Ook Denise wisselde nog een keer van fiets, maar kon de twee koploopsters niet meer achterhalen. Denise blijft eerste in het klassement van de Superprestige. Komende zaterdag rijdt ze in Merksplas een nieuwe wedstrijd in de Superprestige en zondag in Koksijde een nieuwe wedstrijd in de wereldbeker.