Florien Lutke-Schipholt. "Mijn passie is werken met mensen."
Florien Lutke-Schipholt. "Mijn passie is werken met mensen." Foto: Gerard Timmerman

Na het werk zon in de zee zien zakken

Vertel iets over jezelf en je achtergrond?

Ik ben geboren in Canada en na vele omzwervingen ben ik sinds 1999 op Texel komen wonen met mijn toenmalige echtgenoot en twee dochters. Inmiddels zijn mijn dochters volwassen en hebben hun eigen leven, ik woon met mijn man in een heerlijk "tijdelijk" huis in De Cocksdorp. Mijn passie is werken met mensen. Ik ben mijn carrière gestart als verpleegkundige in het OLVG in Amsterdam. Op Texel heb ik met veel plezier de administratie en boekhouding gedaan bij een aantal agrarische bedrijven en bij Fysio Team Texel.


Je hebt een veelzijdige baan bij Fysioteam Texel. Wat doe je precies?

Ik ben begonnen met de boekhouding en de administratie, dit doe ik nog 3 ochtenden per week. Nadat ik een 3-jarige hbo-opleiding voor massagetherapeut heb gedaan, ben ik begonnen met klachtgerichte massages bij Fysio Team Texel. De samenwerking in een multidisciplinair team vind ik heel prettig. Veel klanten komen via de fysiotherapie. Het is een mooie aanvulling op hun behandeling. Doordat ik vele massagetechnieken beheers zoals manuele lymfedrainage, klassieke massage, sportmassage, fascietechnieken en natuurlijk ontspanningsmassage en zwangerschapsmassage, kan ik mijn expertise inzetten bij verschillende klachten, stress en ontspanning. De massages en orthomoleculaire consulten vergoeden de meeste verzekeringen uit het aanvullende pakket. Mijn eigen bedrijf heet Lichaamstherapie Texel.


Grote interesse in het menselijk lichaam

Je werkt onder meer als orthomoleculair therapeut. Wat houdt dat precies in?

Ik heb grote interesse in het menselijk lichaam en begon mezelf steeds meer af te vragen: waarom krijgen mensen klachten? Waarom komen klachten weer terug en waarom worden mensen ziek? Na een 4-jarige hbo-opleiding voor Orthomoleculair Therapeut, heb ik meer inzicht gekregen in de oorzaak van ziektes en klachten. Ons lijf wordt doorlopend opgebouwd uit de voeding die we eten. Door gezonde en pure voeding geef je de goede bouwstenen om bijvoorbeeld lichaamscellen, hormonen en neurotransmitters te maken.

Naast voeding is een goed werkende spijsvertering van groot belang. Door het aanpassen van je leefstijl, optimaliseren van pure gezonde voeding en indien noodzakelijk, aangevuld met suppletie van vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, kun je het lichaam weer in goede conditie krijgen. En weer vertrouwen krijgen in het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Als orthomoleculair therapeut help ik de juiste stappen te zetten om je klachten bij de oorzaak aan te pakken en je lichaam weer gezond en fit te krijgen. Meer daarover www.lichaamstherapietexel.nl


Ben je wel eens in de verleiding gekomen om je elders te vestigen?

Sinds mijn scheiding huur ik op Texel. Vorig jaar hebben we een koophuis gezocht maar door de explosieve prijsstijging is dit bijna onmogelijk. Wij hebben toen ook in zuidwest Friesland gezocht maar ook daar waren de huizen enorm in prijs gestegen. Voor volgend jaar juli moeten wij weer een nieuwe woning gevonden hebben want dan verloopt ons huurcontract. Dit wordt opnieuw een uitdaging.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Wij zijn heel graag buiten, lekker wandelen of fietsen, fotograferen of een terrasje pakken en genieten van het strandhuisje op Paal 12. En wij koken heel graag. Mijn vader heeft mij heerlijk leren koken, vooral de Aziatische keuken.


Welk deel van Texel spreekt je aan?

Er zijn veel mooie plekken. De Horsmeertjes vind ik prachtig, vooral als je er heel vroeg gaat wandelen en weinig mensen tegenkomt. Maar rond De Cocksdorp is het ook prachtig. Even in de vroege ochtend of na het werk naar het haventje van Sil wandelen of naar de vuurtoren is een genot. En na het werk de zon in de zee zien zakken op Paal 12 natuurlijk!


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Heel vriendelijk en open. Door mijn werk bij de agrarische bedrijven en bij de fysiotherapie, ken ik heel veel mensen. Ik vind het heel grappig dat waar je ook bent in Europa of nog verder weg: je komt altijd wel een Texelaar tegen.


Wat moet vooral blijven zoals het is? 

De natuur zo natuurlijk mogelijk houden. Niet teveel nette gecultiveerde plekken ontwikkelen maar laat de natuur op sommige plekken met rust.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het zou fijn zijn als er betaalbare vakantie accommodaties blijven en mogelijkheden om te kamperen. Ik snap al de luxe niet die mensen nodig hebben om vermaakt te worden. Ga lekker naar buiten en geniet!


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers op Texel en mensen die in de zorg werken!


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Texel was een fijne plek om te zijn in de coronatijd. Vooral het voorjaar van 2020, toen hebben wij genoten van een prachtige en vooral rustige lente. Tijdens beide lockdowns mocht ik niet meer masseren. Dat vond ik erg vervelend. Helaas zitten we nog steeds in een coronacrisis en hoop ik dat we mogen blijven werken en de horeca en winkels deze winter open blijven. Gelukkig kan ik de orthomoleculaire consulten ook online doen via Zoom.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben blij met het toerisme want daar leven veel mensen van en daardoor zijn er veel dingen op Texel waar wij ook gebruik van maken. Maar ik vind het jammer dat in de 22 jaar dat ik hier woon het soort toerisme veranderd is. Mensen moeten meer vermaakt worden met speeltjes als scooters, trikes en tuk tuks die vaak met veel herrie door de dorpen en over de fietspaden scheuren.


Wat doe je over vijf jaar? 

Dan werk ik nog als massagetherapeut en orthomoleculair therapeut. Of dat nog op Texel is hangt er vanaf of wij hier een prettig huis kunnen vinden. Gelukkig hebben wij een fijne plek in Frankrijk waar we altijd nog permanent kunnen gaan wonen.


Wie graag in de volgende 'Eiland Van...'? 

Inge Lekkerkerker. Zij is een lieve vriendin. Zij is schoolleider van de Lubertischool en interim schooleider bij de Stella Maris. Zij is een enthousiaste, vakkundige leerkracht en kan inspirerend vertellen over de visie van het basisonderwijs op Texel.