Dries Veltkamp liep zaterdag mee in de klimaatmars. Hij stemde tegen een onderzoek naar windwokkels, na de verkiezingen beloofde hij wel steun.
Dries Veltkamp liep zaterdag mee in de klimaatmars. Hij stemde tegen een onderzoek naar windwokkels, na de verkiezingen beloofde hij wel steun. Foto: Willem Sangers

Dries vóór windwokkels, maar stemt tegen

“Ik ben niet tegen een onderzoek naar windwokkels, maar we hebben ons er deze raadsperiode aan geconformeerd om dit niet te doen. Dien het amendement ná de verkiezingen in en je hebt onze stemmen.”


Met die rechtlijnige opstelling blokkeerde Dries Veltkamp (PvdA) woensdag een onderzoek naar de toepasbaarheid van kleine vormen van windenergie op Texel. Zoals windwokkels, die minder effect hebben op het landschap.

Het voorstel kwam van D66 en GroenLinks. Voor de benodigde €15.000,- voor dit onderzoek dienden zij woensdag een amendement in tijdens de begrotingsdraad. Hun stelling is dat windwokkels in combinatie met zonnepanelen voor de kleingebruikers een oplossing kunnen bieden. “Wind en zon vullen elkaar qua opbrengst het jaarrond vaak goed aan. Op deze manier kan dat voor een grote groep haalbaar en betaalbaar zijn. Dat geldt vooral als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Windwokkels zijn nagenoeg geluidloos, ze belasten het stroomnet amper en zijn snel te realiseren.”

Het college van b en w pleitte rond de besluitvorming van de Regionale Energie Strategie (RES) al voor zo’n onderzoek, maar de raad blokkeerde dat toen. Volgens Veronne Koot (CDA) moet er op Texel in het verleden wel wat ervaring zijn opgedaan met wokkels. “Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij storm straks de flarden over straat waaien.” Wethouder Huisman van Duurzaamheid had over eerdere experimenten geen rapporten kunnen vinden. “De techniek is inmiddels verder. Des te meer reden om nieuw onderzoek te doen. Het college ondersteunt het amendement.”

Veltkamp wees de indieners op het coalitieprogramma, dat deze raadsperiode niet wordt ingezet op windmolens. “Waarom nu in stemming brengen? Tweederde van de raad is op voorhand al tegen.” Veltkamp adviseerde dit onderzoek over de verkiezingen heen te tillen. “Wij willen (nu) niks doen.”

Rikus Kieft (GL) was verbijsterd. “Deze raad doet alsof er geen toenemende urgentie is. Dat doet pijn." 

William Witte (TB) verwees naar het onlangs verschenen rapport van de Rekenkamercommissie “Kansen voor Duurzaamheid op Texel” (waarin het Texelse duurzaamheidsbeleid een dikke onvoldoende kreeg). Daarin staan meerdere aanbevelingen, zoals dat de raad aan het college “heldere en meetbare indicatoren voor de realisatie van duurzaamheidsdoelen” geeft. Tijdens dezelfde raadsvergadering woensdag stemde de raad unaniem in met de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie. Bedoeling is onder meer dat de raad in gesprek gaat, onder meer om heldere doelstellingen voor duurzaamheid te bepalen.

Witte en de zijnen wilden niet op die discussie vooruitlopen. Ook TB stemde daarom tegen het amendement voor het onderzoek naar windwokkels. Ook coalitiepartij VVD ging er niet in mee.

Steun was er wel van het CDA. Niels Rutten: "We wachten al heel lang, het is mooi dat we nu een stap kunnen zetten. Het elektriciteitsnetwerk voldoet niet, ondernemers kunnen hier iets aan hebben. Ik zie kansen. In de RES hebben we inderdaad gezegd dat we geen grote windmolens willen. Maar dit is een kans om particulieren en ondernemers op een andere manier te helpen in de uitdaging waar ze voor staan.”

Maar de instemming van D66, GL en CDA was niet voldoende. Met meerderheid van stemmen van VVD, Texels Belang en de PvdA (acht) ging het amendement van tafel.