Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uit de school geklapt

2 in 1 juf

Sinds dit schooljaar werk ik 2 dagen in de bovenbouw en 2 ochtenden in de onderbouw. Voor mij is deze combinatie als doorgewinterde bovenbouwleerkracht nieuw, maar wel heel leuk.  


Het is vrijdagochtend en ik zit met groep 1/2 in de kring. We zijn bezig met een rekenkring en heel druk aan het tellen tot 12, wanneer Janne uit groep 7 haar hoofd om de hoek steekt. Ze kijkt een beetje verbaasd en moet lachen, wanneer ze me ziet, al tellend en slaand op een trommel. Met allemaal kleuters om mij heen, die al tellend op het ritme van de trommel door de klas heen lopen. Ze vraagt of ze misschien de nietmachine mag lenen. Natuurlijk mag dit, ik geef haar de trommel en vraag haar mijn taak even over te nemen. Een kleuter mag zeggen tot hoeveel ze mag tellen. Het wordt 9, ik hoor Janne tellen en zoek zelf de nietmachine, want ook wij zijn druk met de lampionnen bezig. In mijn ooghoek zie ik Janne en de kleuters genieten en hoor ik haar tellen: 7,8,9 bij 9 vliegen de kleuters naar hun stoel. Ik geef haar de nietmachine, neem de trommel weer over en zeg haar gedag. Ondertussen gaan de vingers van groep 1/2 weer omhoog, want ze willen allemaal heel graag het volgende getal kiezen.  


Ik bedenk mij dat het voor haar gek moet zijn om mij zo te zien. Afgelopen week was ik met groep 7 druk met rekenen bezig met allerlei bewerkingen van kommagetallen tot drie decimalen en nu vindt ze me zo tussen de kleuters. Eigenlijk ben ik dit jaar gewoon een soort van 2 in 1 juf, want hoewel ik dezelfde persoon ben, is het lesgeven aan deze twee bouwen wel heel anders en precies dit maakt het dit schooljaar voor mij extra leuk.  


Dieuwertje Boogaard-Ran 

Leerkracht van de onder- en bovenbouw op de Jac. P. Thijsseschool