Jayden, Niek en Yentel bij de crossbaan.
Jayden, Niek en Yentel bij de crossbaan. Foto: Job Schepers

Yentel en Jayden klaar voor start

"Lekker hard gaan, het springen en het vies worden. Motorcrossen is geweldig", vertelt Jayden Kooger (8). Net als zijn zus Yentel (11) staat hij zondag - na een week uitstel - alsnog voor het eerst aan de start van een wedstrijd, en wat voor één: de 22ste Gerrit Zijm 4 Uurs Cross, die op het MAB-terrein aan de Hoofdweg wordt gehouden. Vader Niek zit in de wedstrijdorganisatie. 

Als we vorige week dinsdag aan het einde van de middag afspreken met de crossfamilie komt de regen met bakken uit de lucht. In de kantine van de MAB Club zijn meer mensen van de organisatie aanwezig en ze kijken zorgelijk naar buiten. Met man en macht zijn ze aan het werk om voor het eerst in twee jaar een prachtige wedstrijd te kunnen toveren. "We hopen wel dat het doorgaat", stelt Otto Goënga vorige week. Uiteindelijk werd de cross een week uitgesteld.


Jayden kijkt verrukt naar buiten. "Dit is toch prachtig. Hoe natter, hoe beter." Ook zijn zus ziet uit naar de estafetterace van zondag. Jayden komt uit in de 50 CC-klasse. Zijn zus in de 85 CC. Daarnaast zijn er de klassen PW, 65CC, en 125 CC en meer. De zwaarste klasse rijdt in drietallen, waarbij de rijders elkaar steeds afwisselen. Deze klasse start om 12:30 uur en zij rijden vier uur over het parcours van 4.700 meter. De PW en de 50 CC rijden op de motorcrossbaan zelf en starten al in de ochtend met hun rondjes over 950 meter, de 65CC en 85 CC rijden op een parcours van 1.875 meter. 


"Ik ben door de kinderen actief geworden bij de MAB en het is een prachtige club. De betrokkenheid van de mensen, de sfeer. Als je ook weer ziet hoeveel mensen tijd steken in een evenement als de Gerrit Zijm 4-uurs cross. Yentel en Jayden trainen hier bijna ieder weekend en dat kon tijdens de coronaperiode wel doorgaan. Zo raakte ik er steeds meer bij betrokken. Ik zou het ouders zeker aanbevelen als hun kind wil leren motorcrossen", vertelt Niek.

Frans Coevert, al jarenlang verbonden aan de MAB breekt in. "Maar toch zou er geen 4 uurs-cross zijn zonder welwillende boeren. Zij stellen het land ter beschikking en daar zijn we weer heel dankbaar voor. We willen de cross heel graag door laten gaan, we staan met z'n allen te trappelen om weer wat te mogen doen en dergelijke evenementen - en natuurlijk de autocross - zijn ook heel belangrijk voor het financieel gezond houden van de club. Op de Gerrit Zijm-bokaal (zoals de 4 Uurs Cross eerder werd genoemd red.) komen rijders uit het hele land af. Dit is echt een begrip."


Yentel en Jayden zijn er in ieder geval klaar voor. Als we vragen wie de beste rijder is roept Yentel bescheiden Jayden, Jayden deelt die mening schijnbaar volkomen, want roept gelijktijdig hetzelfde. Iedereen moet lachen. Als de strijd gestreden is, is de taakverdeling vast geregeld. "Papa maakt de motor schoon en mama doet de was", stelt Jayden vast. Niek vult lachend aan dat de rol van de kinderen in dit proces nog maar eens geëvalueerd moet worden voor de langere termijn."

Vader vindt de hobby van zijn kinderen prachtig en dit geldt inmiddels ook voor moeder Mandy. "Mijn tante komt nooit meer kijken. Helemaal aan het begin hing ik bijna met een Pee Wee in de boom, daar is ze zo van geschrokken", vertelt Jayden enthousiast.

Goënga-bokaal

De motorwedstrijd kent een lange traditie. Tot 1997 was het rijden om de Goënga Bokaal en in 1998 werd de cross als eerbetoon vernoemd naar Gerrit Zijm die in 1997 op 48-jarige leeftijd overleed. Hij was wedstrijdleider bij de MAB en al sinds het begin van de jaren tachtig vrijwilliger bij de MAB. De wedstrijd levert altijd spectaculaire platen op met grote sprongen en de rijders die het aandurven om de route door de sloot te nemen. "De jongste rijders beginnen om 10:30 uur. De grote 4-uurscross is van 13:30 tot 16:30 uur. We beginnen op tijd, omdat het ook al vroeg donker wordt."


Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen publiek welkom bij de 4 Uurs Cross.