Opstand na verbod recreatief en educatief gebruik Hoornder land

“Onacceptabel en ongewenst.” Dat zegt de Hoornder boerenbelangverenging Ons Belang over het voornemen van de gemeente om iedere mogelijkheid van recreatief en educatief medegebruik van boerenland nabij de Hoornder kerk te verbieden.

De beperking staat in het zogeheten tweede reparatieplan Den Hoorn en kwam ter sprake op de najaarsvergadering van Ons Belang. “Er worden zeer veel foto’s gemaakt van deze percelen. Dankzij het agrarisch gebruik hebben ze een open karakter. Regelmatig worden de percelen bij de kerk ook (mede) gebruikt voor agrarische nevenactiviteiten. Zoals de Dag van het schaap en Landbouwdag. Ook de Hoornder Donderdagmarkt wijkt graag uit naar deze percelen.”

“De betreffende agrariërs vertellen graag over de geschiedenis van het gebied en de landbouw. In de erfgoednota wordt dit ook als zeer wenselijk gezien, om zo aandacht en draagvlak te krijgen voor dit gebied. In ieder bestemmingsplan is voor agrarische- en natuurpercelen opgenomen dat extensief dagrecreatief en –educatief medegebruik is toegestaan. Voor de percelen bij Den Hoorn wordt dit gereguleerd via een vergunning.”

Ons Belang verwacht dat het verbod negatief uitpakt. De beperking zou zijn gekomen na een handtekeningenactie van een groep Hoornders, naar aanleiding van de moestuin van Bij Jef (wat overigens als agrarisch gebruik geldt). Met als doel "schapenweiden” rond de Hoornder kerk meer af te dwingen. "Onze vraag is daarbij: Welke stimuleringsmaatregelen gaat de gemeente, en de actiegroep in het bijzonder, instellen om het houden van schapen op deze percelen te stimuleren?”