Het kunstwerk bij het gemeentehuis.
Het kunstwerk bij het gemeentehuis. Foto: Archief Texelse Courant

GL over % kunst openbaar gebouw: Iedereen kan kunstenaar zijn

Wat is kunst en wie is een kunstenaar? Vragen waarover menig discussie is vastgelopen. “Iedereen kan een kunstenaar zijn!”, zegt GroenLinks. Met een amendement wil de partij voorkomen dat de Adviescommissie Cultuurbeleid of het college eisen stelt aan de maker van een kunstwerk voor een nieuw gebouw van de gemeente. 


De raad neemt woensdag 10 november een besluit over een voorstel van het college voor de Percentageregeling kunst in de openbare ruimte. Daarin staat dat bij de bouw van gemeentelijke gebouwen of (bouw)werken een percentage van de bouwkosten beschikbaar wordt gesteld voor kunst in de openbare ruimte. Te denken valt aan een kunstwerk bij de nieuwbouw van het cultuurcentrum, maar ook bijvoorbeeld bij een grote verbouwing van een school of het zwembad of bij de aanleg van een nieuw fietspad.

B en w zeggen daarover: “Dit draagt bij aan het doel van de gemeente Texel om een breed publiek (inwoner en bezoeker) in aanraking brengen met kunst. Kunst kan problemen, maar ook kansen en inzichten van maatschappelijke zaken blootleggen, bediscussiëren of verleggen. Het kan verrassend, confronterend, fascinerend, ontroerend of gewoon mooi zijn om naar te kijken.”

Alleen bij gebouwen of bouwwerken waarbij de (ver)bouwkosten €250.000 of meer zijn, wordt op grond van deze regeling een bedrag voor een kunstwerk beschikbaar gesteld. Bij werken geldt alleen de initiële aanleg waarbij de kosten € 400.000 of meer zijn. Wegwerkzaamheden, zoals herbestrating, een nieuwe asfaltlaag of vervanging van riolering, vallen buiten de regeling.

Voor het bedrag geldt een staffelmethode over de bouwkosten; 2% over de eerste €250.000, dan 1% tot en met €1.000.000 en daarboven 0,5%. De Adviescommissie Cultuurbeleid adviseert het college over de kaders, inhoud en invulling van de kunstopdracht, die volgens de geldende inkoop- en aanbestedingsregels wordt verstrekt.

GL vindt dat niet de kunstenaar, maar uitsluitend de inbreng beoordeeld mag worden. “Je hoeft geen officiële kunstenaar te zijn om iets moois te kunnen maken. Een 15-jarige met een goed voorstel moet ook in de gelegenheid gesteld worden mee te dingen. Of een “hobbykunstenaar" met een reguliere baan. Geheel zonder aanziens des persoons, dus.” Met deze begripsomschrijving: "Kunstenaar: een individu dat een creatieve uiting (object, concept of constellatie) realiseert.”