'Offday' voor Denise op EK

Tijdens het EK veldrijden zaterdag jl. op de VAM-berg in Drenthe had Denise precies op deze dag de benen niet om mee te kunnen strijden voor de overwinning. Het was ook niet helemaal haar soort parcours, zoals vader en ‘mechanieker’ John vooraf al liet doorschemeren. Daarbovenop kwamen een paar fietswissels die ongelukkig uitpakten en een valpartij waardoor ze uiteindelijk genoegen moest nemen met de vijfde plek. Dat was niet waar ze vooraf op gehoopt had, dus de teleurstelling was groot.


Vooraf waren de verwachtingen bij haarzelf en de naar schatting 25 afgereisde Texelse fans en familieleden hooggespannen. Met reden, want ze stond dit seizoen op één wedstrijd na steeds op het podium. Vanaf de start was ze nog wel aanwezig in een kopgroep met daarin andere favorieten Brand, Worst, Alvarado, de Hongaarse Vas en outsider (en klimspecialist) Yara Kasteleijn. Waar Brand als enige doorreed bij de wisselzone in de tweede ronde besloot Denise met de anderen wel van fiets te wisselen. Dat kost altijd extra tijd en toen Vas het groepje daarna wat ophield met een mindere looppassage was Brand direct een stukje ‘los'. Ze besloot, tegen het advies van haar trainer Sven Nys in, om er op dat moment vandoor te gaan. Achteraf een goed besluit want ze bouwde haar voorsprong iedere ronde uit zodat ze met ruime voorsprong de titel voor zich op zou eisen. Denise wisselde ondertussen nog een keer van fiets en viel van haar fiets waardoor ze wat achterop raakte bij Vas, Kastelijn en en Alvarado. "Helaas had ik precies op deze dag de benen niet om het gat te kunnen dichten. Balen". Ze voelde zich wel gesteund door de aanmoedigingen van de Texelse fans die op verschillende plekken aan het parcours stonden. Eén daarvan was Gerco Aberson, die met zijn opvallende vlaggen op tv goed in beeld was op de top van de ‘Col du VAM'. Hij mopperde na afloop: "Dit is gewoon geen veldrijden”. Daarin stond hij overigens niet alleen. Ook een aantal deelnemers en kenners waren van mening dat het parcours feitelijk meer weg had van een racebaan met heuvels dan van een écht cyclocrossparcours. De anders zo kenmerkende zandpassages, balken en trappen werden wat dat betreft wel gemist. Betsema zou dus als vijfde eindigen, achter Brand, Vas, Kasteleijn en Alvarado.
Maandagmorgen was de teleurstelling inmiddels verwerkt. "Ik heb op het NK in Zaltbommel en het WK in Amerika weer een nieuwe kans en komende donderdag start ik alweer in Niel voor de Superprestige en zondag in Tabor voor de Wereldbeker. Dus nieuwe ronde nieuwe kansen."